Black Friday: is jouw webshop er klaar voor?

Profiteer maximaal in je business met Black Friday en boost je verkopen.

De grootste koopgekte van het jaar staat weer voor de deur: Black Friday. Al eerder schreven we over de impact en de drukte van de piekperiode, maar komende vrijdag wordt het pas écht zweten geblazen. Heel (e-)commerce land stunt op vrijdag 29 november met bizarre acties en hoge kortingen en zien het aantal orders in hun shop drastisch toenemen. Niet alleen voor koopjesjagers, maar voor alle consumenten is Black Friday een schot in de roos als het gaat om het scoren van producten met te gekke aanbiedingen. Zij stellen daarom met alle liefde hun aankopen nog even uit om te profiteren van dit welbekende kortingsfenomeen. Maar waar komt die enorme populariteit nou precies vandaan? En weten wij Nederlanders wel wie de aanstichters zijn van deze enorme shopdrukte?

Een blik terug in de tijd

Black Friday wordt beschouwd als dé start van het seizoen voor de kerstaankopen. Van oorsprong komt de naam Black Friday uit de Amerikaanse stad Philadelphia waar dit in de jaren ’50 voor het eerst werd gebruikt door de politie om te verwijzen naar de enorme verkeersdrukte in en rond de stad op de dag na Thanksgiving. Toch had dit niet genoeg voeten in de aarde, pas in de jaren ’80 sloeg de term ‘Black Friday’ in als een bom en is deze blijven hangen. Rond 1981 werd hier namelijk een alternatieve theorie op losgeslagen, waarbij werd gesteld dat winkeliers op Black Friday voor het eerst ‘in het zwart’ kwamen te staan wat wil zeggen winst begonnen te maken. Vanaf die tijd werd Black Friday gezien als hét redmiddel om uit het rood te komen en eindelijk winst te genereren.

De impact

Inmiddels is het uitgegroeid tot een waar begrip over heel de wereld. De impact neemt jaarlijks drastisch toe en hoewel het van oorsprong om één dag ging, is er anno nu een hele week bijgesnoept. Uit Black Friday statistieken van 2019 over heel de wereld blijkt dat Nederland op de 10e plek staat van actief zoekvolume en zelfs met 600% is toegenomen sinds 2014. Dat is best wel een schouderklopje waard voor ons kleine kikkerlandje! Brazilië, Frankrijk en Duitsland claimen de top 3, waarbij Amerika zelf pas op de vierde plek terechtkomt. Walmart was de eerste die in 2011 de ‘traditie’ verbrak door op de dag vóór Black Friday haar aanbiedingen al beschikbaar te maken. Hierdoor konden alle andere retailers uiteraard niet achterblijven en grepen direct ‘de koe bij de horens’. Dat had een dusdanig grote impact dat zij Thanksgiving nu zelfs bestempelen als ‘Grey-Thursday’. 

Black Friday in e-commerce land populairder dan ooit

De populariteit en de impact van Black Friday in e-commerce land groeit gestaag door. Het Amerikaanse kortingsfenomeen geniet een bekendheid van liefst 80% onder de Nederlandse consumenten. Wanneer we de cijfers van vorig jaar vergelijken met het jaar ervoor, heeft er in het aantal online verkopen een stijging plaatsgevonden van maar liefst 14%. De aankopen in de fysieke winkels nemen juist af, en dat is eigenlijk helemaal niet zo gek. Want waarom zou je als consument talloze winkels afstruinen en vechten om je favoriete kerstcadeautjes als je het ook gewoon online vanuit je luie stoel of bank kan bestellen? Dezelfde kortingen, direct het overzicht en aanbod binnen handbereik en geen chaos van mede-shoppers. Twijfel je nog? Bekijk dan onderstaande video!

Uit een recent representatief onderzoek van onderzoeksbureau Markteffect in opdracht van herenmodeketen Only for Men blijkt dat van de 1005 Nederlandse respondenten maar liefst 57% overweegt of zelfs daadwerkelijk hun aankopen uitstelt met het oog op Black Friday. De meest populaire productcategorieën onder consumenten zijn mode, schoenen en sieraden (36%) en computers en elektronica (24%). Gemiddeld verwacht men €197,00 uit te geven tijdens Black Friday. Absoluut niet slecht!

Boost je verkopen

Niet alleen Black Friday is een dag om met koeienletters te blokken in je agenda, maar ook de online opvolger genaamd Cyber Monday is absoluut de moeite waard om te noteren. Cyber Monday is de online opvolger van Black Friday en kan samen worden betiteld als hét koopjesweekend van het jaar. Grote spelers in e-commerce zoals MediamarktWehkampZalandoCoolblueBol.com en meer liften al jarenlang mee op deze succesvolle formule. Door als webshop in te haken op deze stuntdagen zal dit je verkopen gegarandeerd een enorme boost geven.

Schakel onze support in profiteer van grootste voordelen

Volgens Forbes staat Black Friday met stip op nummer 1 als het gaat om drukste shopping-dagen. Maar er volgen nog behoorlijk wat andere ‘extra koopjesdagen’ de komende periode. In Nederland hebben we daar zelfs nog Sinterklaas aan toe te voegen: genoeg werk aan de winkel dus! Het is zeker nog niet te laat om je verzendproces voor zowel jezelf als je klanten te verbeteren. Sterker nog, er is geen beter moment om je webshop een cadeautje vol gemak, extra voordelen en omzet te geven. Meld je daarom snel aan en verstuur vandaag nog je eerste pakketje met Wuunder.