Cross border e-commerce: uitdagingen en hoe je die aanpakt
Ben je als online retailer toe aan een volgende stap? Het aanbieden van je producten in andere landen is dan wellicht een slimme zet. Dit noemen we cross border e-commerce. Waar moet je rekening mee houden? Wat kun je verwachten en waar begin je? In dit artikel bespreken we de meest voorkomende uitdagingen en delen we een aantal tips.
Landsgrenzen vervagen
Het consumentengedrag is flink veranderd. Een betere aanbieding bij een webshop in het buitenland? Dat is geen aankoopdrempel meer. Tegenwoordig shopt een kwart van de hele wereldbevolking buiten de landsgrenzen. Het maakt ons steeds minder uit waar we bestellen, zolang het product maar volgens afspraak wordt geleverd tegen een scherpe prijs. Dit zien we ook terug uit cijfers van het CBS. Vorig jaar gaven Nederlandse consumenten 1,9 miljard euro uit bij buitenlandse webshops in de EU. In vergelijking met het jaar ervoor, is dat 19,3% meer.
Werk met meerdere vervoerders samen
Door met veel verschillende pakket- en expressvervoerders samen te werken, speel je in op een steeds hoger eisenpakket van de klant. Zo creëer je binnen een mum van tijd een enorm voordeel op je concurrenten. Consumenten anno nu verwachten namelijk steeds meer flexibiliteit en keuzevrijheid voor de bezorging van hun bestelling. Een goede vervoerder in Nederland staat niet gelijk aan een goede vervoerder in landen als Duitsland of Frankrijk.
Afstanden in het buitenland zijn groter. Daarom is een groot lokaal netwerk aan parcelshops erg belangrijk. Experimenteer met verschillende vervoerders en ontdek wat lokaal gebruikelijk is. Denk bijvoorbeeld aan de optie Cash on Delivery (chauffeur rekent het product af bij de ontvanger), een optie die in het zuiden van Europa nog heel gebruikelijk is.
Begin je cross border e-commerce bij marktplaatsen
De verkoop uitbreiden naar andere landen kan aanvoelen als een gewaagde stap. Je webshop kan in Nederland een groot succes zijn. Het is geen garantie dat dit ook geldt in andere landen. Hoe weet je of jouw producten aanslaan buiten Nederland? Een veilige manier om dit te testen is om je producten op diverse internationale marktplaatsen aan te bieden. Denk hierbij aan Amazon, Bol.com en eBay. Op deze manier heb je als online retailer snel aantonend bewijs in handen welke producten waar aanslaan. Met deze ‘testresultaten’ kun je veel gerichter je lijntjes uitzetten en beslissen in welke landen en met welke producten je een webshop gaat opzetten. Daarnaast neemt deze strategie ook weinig risico’s met zich mee.
Automatiseer en bespaar kosten
Voor een uitbreiding naar het buitenland is het belangrijk om je marges op orde te houden. De kosten voor het versturen van je pakketten naar het buitenland kunnen behoorlijk oplopen. Met de verzendsoftware van Wuunder kun je kiezen tussen de snelste, goedkoopste of efficiëntste verzendoptie. Met onze software kun je ook verschillende verzendregels opstellen. Op basis van specifieke kenmerken kies je altijd voor de meest geschikte verzendoptie. Met andere woorden: door je verzendproces te automatiseren bespaar je niet alleen tijd, maar ook een hoop (onvoorziene) kosten.
Communiceer in de lokale taal
Een uitdaging waar je wellicht tegenaan loopt, is het communiceren met je (potentiële) buitenlandse klanten in de lokale taal. Het aanbieden van je webshop/website in de lokale taal, is een cruciale eerste stap. Is dit nog een brug te ver? Start dan met een Engelse versie.
In een volgend stadium van de uitbreiding naar het buitenland, wil je de consumenten ook in hun taal te woord staan. Wordt het lastig om dit binnen je eigen organisatie op te lossen? Dan kun je je (buitenlandse) customer service werkzaamheden uitbesteden bij Wuunder. Wij spreken onze talen, waardoor je buitenlandse klanten gewoon met hun vragen bij ons terecht kunnen. Daarnaast gaat onze customer service proactief achter iedere buitenlandse zending aan, mocht dat nodig zijn. Er wordt contact opgenomen met de desbetreffende vervoerder om eventuele problemen op te lossen. Hier meer over weten? Lees meer.
meer weten?
Is jouw interesse in cross border e-commerce na het lezen van dit artikel nog groter geworden? Of heb je nog wat vragen? Bel of mail ons gerust. Dan gaan we samen op zoek naar de beste oplossing.