Hoe optimaal worden onze pakketjes gedistribueerd?
We weten ondertussen dat het online aankoopgedrag van de Nederlandse consument de aflopen maanden enorm is toegenomen. Maar meer online orders, betekent ook meer pakketbusjes op de weg. En hoe optimaal worden deze pakketjes bezorgd? Pakketbusjes (rijdend op benzine of diesel) dragen immers bij aan de luchtvervuiling en veroorzaken verkeershinder. Denk maar eens aan de smalle grachten in Amsterdam, waar voor pakketbusjes vaak geen plek is om te parkeren: file! Daarom kijken we in dit artikel naar de mogelijkheden voor het inzetten van elektrische transportmiddelen in steden als alternatief voor de pakketbus.
De pakketbus: vervuilend & verkeershinderend
Het bezorgen van pakketten in steden gebeurt nog steeds vaak met behulp van de standaard pakketbus. Maar door het toenemende aantal orders, ligt deze vorm van transport onder druk. Het draagt bij aan de luchtvervuiling binnen de stad en er zijn geen goede parkeermogelijkheden voor het bezorgen en laden en lossen van de pakketjes. Gevolg? De busjes moeten parkeren op plaatsen waar niet geparkeerd mag worden. Dat leidt weer tot verkeershinder. Of bezorgers moeten verder van het afleveradres parkeren, waardoor de ‘stilstaantijd’ toeneemt, wat gevolgen heeft voor de levertijd van andere pakketjes.
Bovendien zorgt een stijging in de stedelijke bevolking ervoor dat het qua verkeer veel drukker is. Ook dit zorgt ervoor dat pakketjes regelmatig met vertraging worden bezorgd. Reden om na te denken over een nieuwe manier van het bezorgen van pakketjes in steden.
Case: Coolblue
In 2018 nam Coolblue als eerste e-commercebedrijf in Europa de stap om zelf kleine pakketjes te gaan bezorgen met een elektrische pakfietsen. Eindhoven en Den Haag waren destijds de eerste steden waar gebruik werd gemaakt van deze pakfietsen. Ondertussen rijden de blauwe elektrische fietsen in bijna alle grote steden van Nederland. Maar wat zijn de voor- en nadelen van deze schonere en wellicht effectievere manier van bezorgen?
De pakketfiets: behendiger & milieuvriendelijker
Het gebruik van pakfietsen is veel behendiger dan pakketbussen, aangezien ze makkelijker en dichterbij het afleveradres kunnen parkeren en toegang hebben tot routes waar een busje niet kan komen. Het makkelijker parkeren veroorzaakt minder verkeershinder en dichterbij de het afleveradres parkeren verlaagt de ‘stilstaantijd’ en de kans op vertraging. Elektrische pakfietsen zijn ook veel milieuvriendelijker dan busjes die rijden op benzine of diesel. Maar de andere kant van het verhaal is dat pakfietsen veel minder pakketjes kunnen vervoeren en ze niet zo snel gaan als een pakketbus.
Onderzoek naar deze vorm van transport geeft gemengde resultaten over of een distributiesysteem gebaseerd op pakfietsen efficiënter is in vergelijking met een systeem gebaseerd op pakketbussen. In meerdere onderzoeken wordt een combinatie van de twee transportvormen voorgesteld, waarbij de pakketfiets wordt ingezet voor de ‘last mile’, oftewel het laatste deel van de bezorging. Dus geen busjes meer in de stad, maar een milieuvriendelijk alternatief.
Het milieuvriendelijk alternatief hoeft niet alleen een pakketfiets te zijn. Als je alleen deze transportvorm inzet, loop je al gauw tegen het capaciteitsprobleem aan. Online supermarkt Picnic zet bijvoorbeeld kleine elektrische auto’s in. Nog steeds groen, nog steeds behendig, alleen er past net even wat meer in dan in een pakketfiets en ze rijden ook een stuk sneller.
Maak gebruik van distributiehubs
De combinatie van een distributiesysteem met zowel pakbussen als milieuvriendelijkere alternatieven werkt optimaler met het gebruik van distributiehubs. Hubs zijn kleinere magazijnen, vaak net buiten de stad, waar vervoerders met pakketbussen de pakketjes bezorgen. Vanuit de mobiele hubs worden de pakketjes met milieuvriendelijkere transportmiddelen bij de klant gebracht. Zo blijven de pakketbussen buiten de stad.
Case: Food Logica
Food Logica staat voor groen stadstransport. Het bedrijf biedt externe magazijnen aan in de vorm van mooie witte zeecontainers met zonnepanelen. Deze magazijnen zijn binnen de grenzen van de stad te vinden. Vanuit die magazijnen worden, met milieuvriendelijke vervoersmiddelen, de pakketjes verder de stad ingebracht. Het draait allemaal om ‘zero-emission’ en het weghouden van pakketbussen uit het stadscentrum. Food Logica is momenteel actief in Amsterdam.
Werk aan de winkel
Als we kijken naar de duurzaamheid van het distributieproces, kunnen we stellen dat het proces voor de meeste pakketjes zeker niet optimaal is. Verschillende bedrijven laten ons zien dat het ook op een groenere en stadsvriendelijkere manier kan. Een distributiesysteem volledig gebaseerd op pakfietsen is niet efficiënt vanwege tijd en capaciteit. Een combinatie van pakketbussen en andere milieuvriendelijkere alternatieven brengt ons al een stapje dichterbij een optimaler en milieubewuster distributiesysteem. Ook in de logistiek is het belangrijk om na te blijven denken over duurzaamheid.
Groener met Wuunder
Bij onze 300 aangesloten vervoerders zijn er diverse fietskoeriers en enkele pakketvervoerders, zoals DPD en Red je pakketje, die ook hun steentje willen bijdragen aan ‘zero-emission’ transport. Ook Wuunder wil zich zo goed mogelijk inzitten om CO2-vriendelijk transport te realiseren. Daarom maken we in steden zo vaak als het kan gebruik van fietskoeriers en werken we samen met last mile-experts. Zo voegen we bijvoorbeeld zendingen van meerdere vervoerders samen, zodat het aantal pakketbussen in de stad zo laag mogelijk blijft. Wil je weten wat de mogelijkheden zijn qua duurzamer verzenden met Wuunder? Neem dan contact met ons op!
Dit artikel is gebaseerd op een onderzoek van Giacomo Dalla Chiara et al.