Digitale ecosystemen: de toekomst van transport en logistiek

De disruptie van een klassieke markt naar aanleiding van COVID-19

We weten ondertussen dat de pandemie een enorme impact heeft gehad op verschillende aspecten van de maatschappij. Zo ook op het ‘werkleven’. In de transport en logistiek zien we dat COVID-19 de technologische ontwikkelingen in de sector in een gigantische stroomversnelling heeft gebracht. Wat blijkt? Digitale ecosystemen kleuren de toekomst van transport en logistiek.

Van $8.1 biljoen naar $15.5 biljoen: ruimte voor nieuwe ontwikkelingen

De transportindustrie explodeert. Dat zorgt ervoor dat er enorme digitale veranderingen zullen plaatsvinden in de sector. Waar de globale industrie in 2017 nog goed was voor 8.1 biljoen dollar, zal dat tegen 2023 bijna verdubbelen naar 15.5 biljoen dollar. Dit volgens een onderzoek van Transparency Market Research.

Nieuwe businessmodellen en IT-innovaties maken hun weg in deze wereld. Dit geldt niet alleen voor doorgewinterde bedrijven als e-commerceplatform Amazon of vervoerders zoals DHL en UPS, maar ook zeker voor start-ups en scale-ups die aan de slag gaan met blockchain, Internet of Things (IoT)*, Artificial Intelligence (AI), etc.

* Internet of Things: IoT beschrijft het netwerk van fysieke objecten (things, dingen) die zijn ingebed met sensoren, software en andere technologieën voor het verbinden en uitwisselen van gegevens met andere apparaten en systemen via het internet.

De consument en de digitalisering aan het roer

Een van de belangrijkste redenen van deze veranderingen? De consument. Naast het effect van de pandemie en de globale economische recessie zorgen ook de verwachtingen van de consument dat de globale supply chain verandert. Deze verwachtingen worden gevormd door bedrijven als bol.com, Zalando en Coolblue. Consumenten gaan ervan uit dat het voor elke webshop bijvoorbeeld mogelijk moet zijn om voor 23:59 besteld de volgende dag bezorgd te realiseren. Dit zorgt niet alleen voor uitdagingen, maar ook voor kansen.

Een belangrijk onderdeel van deze disruptie binnen de sector, is de digitalisering. Van nu tot 2025 zullen digitale ecosystemen* 60 biljoen dollar van de globale inkomsten vertegenwoordigen. Daardoor zal het marktaandeel stijgen van 2 naar 30 procent in 2025.

Het is natuurlijk geen wonder dat deze disruptie niet zonder slag of stoot gaat. Supply chains werden tot het maximale uitgerekt in 2020. Vele vervoerders en transporteurs konden de hoeveelheid zendingen niet meer binnen hun eigen netwerk vervoeren. Om orde te schappen in de chaos, zullen nieuwe technologische initiatieven, zoals blockchain, IoT, AI, mobile apps en IT-platformen de sector gaan veroveren. Je klant in je webshop dezelfde services aanbieden zoals Amazon, Coolblue of bol.com gaat namelijk alleen met enorme IT-investeringen.

* Digitaal ecosysteem: Een digitaal ecosysteem is de interactie tussen de verschillende kanalen (online en offline), de consument en de betrokken partners (bijvoorbeeld leveranciers, vervoerders).

De gouden formule: software en data

De basis van al deze initiatieven is software en data. Dit zorgt voor veel kansen bij ondernemers die de manier van verzenden en ontvangen van zendingen willen veranderen. Een reactie van Scott Sureddin, CEO van DHL Supply Chain in Noord-Amerika: “Transport en logistiek is een industrie die heel veel potentie heeft om te profiteren van alle technologische ontwikkelingen, omdat veel bedrijven zich nog steeds focussen op manuele processen.” Sureddin geeft ook aan dat er veel data op inefficiënte manier verwerkt wordt. Daarbij komt dat het gebruik en inzetting van capaciteit en het inzetten van de mogelijkheden van bijvoorbeeld first en last mile veel doeltreffender kunnen.

Het ontwrichten van deze sector, met z’n vele pakketbussen, vrachtwagens, treinen, vliegtuigen en vrachtschepen, zal niet 1-2-3 geregeld zijn. Volgens Sureddin heeft de kostendruk en het grote aandeel van andere variabelen in elke supply chain een enorme impact. “DHL gelooft sterk in de kracht van technologie om de productiviteit aanzienlijk te verhogen, de efficiëntie te vergroten en bedrijven een betere zichtbaarheid en prognoses te geven.”

Digitale ecosystemen als fundament

Digitale ecosystemen worden het fundament voor nieuwe businessmodellen in de transport en logistiek. Volgens een voorspelling van IDC zal 25 procent van de organisaties wereldwijd tegen 2023 zendingen versturen met behulp van onafhankelijke SaaS*-platformen of meer toegespitst op transport en logistiek: LaaS*-platformen. Dit resulteert in verbeterde efficiëntie bij het matchen van ladingen en lagere verzendkosten. Uit onderzoek van Gartner blijkt ook dat 80 procent van de professionals in 2020 de budgetten voor logistieke uitbestedingen aanzienlijk heeft verhoogd. LaaS-platformen geven organisaties de mogelijkheid om snel ‘mee te liften’ op alle nieuwe technologische initiatieven in plaats van ze zelf te bouwen. Dit laatste is namelijk vele malen duurder. Bovendien gaat alles via de cloud, dus updates hoef je niet zelf in te laden, dat gaat volledig geautomatiseerd.

Zoals Sureddin zegt, ligt er momenteel te veel focus op manuele processen. Wuunder, als LaaS-platform, probeert al sinds 2016 deze traditionele markt te ontwrichten. Wuunder voegt waarde toe door deze huidige processen voor onze klanten te digitaliseren. Zo verlagen we de kosten en verhogen we de klant- en eindklanttevredenheid. Met onder andere onze eenvoudige koppelingen, multi carrier-strategie, automatische boekingen, scan en print-methode, facturatiecontrole en proactieve opvolging van issues met zendingen, etc. zorgen we voor de automatisering van het hele boekings- en verzendproces.

Organisaties zoals Amazon, Coolblue en bol.com zetten de benchmark voor andere webshops. Zonder LaaS-platformen is het voor deze kleinere partijen enorm moeilijk om die benchmark, maar dus ook de verwachtingen van de consument, bij te benen. Je kunt alles zelf doen, wat enorm veel tijd kost en geld, of je besteedt het uit. En dat kan op verschillende niveaus. Bij Wuunder kun je kiezen tussen 4PL* en 5PL. Onder 4PL valt het managen van het transport. Onder 5PL valt het managen van de hele keten, dus van de fabriek tot de eindconsument.

* SaaS: SaaS staat voor Software as a Service.
* LaaS: LaaS staat voor Logistics as a Service.
* PL: PL staat voor Party Logistics.

Benieuwd naar wat Wuunder voor jouw organisatie kan betekenen? Neem dan contact met ons op! Onze experts helpen je verder.

Altijd op de hoogte van de laatste Wuunder-ontwikkelingen en logistieke trends? Volg ons op social media!