Verzendkosten in rekening brengen? Kijk eerst naar efficiënte bezorging en retourreductie
Verzendkosten: in rekening brengen of niet? Dat is al jaren een discussie in de e-commercewereld, zeker nu de kosten stijgen. Maar het is slimmer om het proces van bezorgen (en ophalen) efficiënter in te richten en retouren te reduceren.
Al vele jaren is gratis verzenden de norm in de e-commercewereld. Voor grotere webshops is het aanbieden van gratis verzending al lange tijd een belangrijke manier om consumenten aan hun online winkel te binden. Het is, kortom, een slimme marketingtruc. De Nederlandse consument is door de jaren heen gewend geraakt aan een kosteloze verzending. Consumenten staan vaak niet stil bij het feit dat webshops de kosten voor verzending compenseren met een hogere productprijs. Het voelt voor kopers dan ook fijner om wat meer voor een product te betalen dan alleen voor de verzending.
De laatste tijd wordt de discussie over verzendkosten steeds luider, mede door de stijgende kosten die de retailer moet dragen. Verzendkosten lijken dus hun weg terug te vinden naar de Nederlandse consument. Webwinkels staan dan ook voor een belangrijke keuze: berekenen ze de verzendkosten door in de verkoopprijs, bieden ze gratis verzending als promotiemiddel aan of brengen ze verzendkosten altijd in rekening? En wat nu als ze de stijgende kosten voor verzending op een andere manier willen compenseren? Als retailer kun je namelijk ook nog kosten besparen door je verzendproces zo efficiënt mogelijk in te richten, waardoor het doorrekenen van verzendkosten misschien niet eens nodig is.