Per 1 december wordt de CO₂-toeslag in Duitsland ingevoerd.
Per per 1 december hanteren de meeste vervoerders een hogere Maut voor zendingen door en via Duitsland.
De Maut-hervorming is onderdeel van een pakket maatregelen van de Duitse regering om het gebruik van milieuvriendelijke maatregelen te stimuleren. Laat je nog vaste verkoopprijzen in je check-out zien dan is het belangrijk deze aan te passen. Gebruik je de Dynamische check-out van Wuunder dan hoef je helemaal niets te doen.
Naast een forse tariefsverhoging gaat ook nieuwe, complexe regelgeving in. Zo wordt het bepalen van het toltarief waarin het voertuig valt complexer.
Wat gaat er veranderen?
Vanaf 1 december 2023:
- Geldt een tolplicht voor voertuigen met een technische maximum massa van ten minste 7,5 ton (vak F.1 op het RDW kentekenbewijs).
- De criteria voor het toltarief zijn CO₂-emissieklasse van het voertuig, het aantal assen van de totale combinatie en het aandeel geluidsbelasting, luchtverontreiniging en infrastructuur.
- Het toltarief is opgebouwd uit een aandeel geluidsbelasting, luchtverontreiniging, infrastructuur en CO₂-uitstoot. De grootste verandering is dat het Mauttarief wordt uitgebreid met een CO₂-component.
Vanaf 1 januari 2024:
- Zijn CNG en LNG-voertuigen niet meer vrijgesteld van Maut.
Vanaf 1 juli 2024:
- Is het vooral voor koeriers belangrijk te weten dat voertuigen met een technisch toelaatbare maximummassa van meer dan 3,5 ton Mautplichtig worden (veld F.2 kentekenbewijs).
Lees hier verder: https://www.evofenedex.nl/kennis/vervoer/internationaal-wegvervoer/overzicht-landeninformatie/duitsland-wegvervoer/tol-duitsland