Dé E-commerce trends van 2020 voor jou op een rij
de 7 belangrijkste e-commerce trends van 2020 die je moet weten
2020 belooft nu al één van de meest vooruitstrevende en veranderlijke jaren in e-commerce te worden. Consumenten zijn kritischer dan ooit, grenzen vervagen, de concurrentie van grote platforms groeit gestaag door en het speelveld wordt steeds internationaler. In een onlangs verschenen trendrapport van RIFF, een bedrijf in strategie en operatie, worden de grootste e-commerce trends van 2020 aan het licht gebracht. Om je als online retailer te helpen, brengen we de zeven belangrijkste ontwikkelingen in e-commerce land in kaart die het komende jaar gaan bepalen.
Wat betekent dit voor je webshop? Welke technieken worden doorslaggevend en op welke kanalen is je doelgroep straks te vinden?
Marktplaatsen worden steeds populairder
De explosieve groei van marktplaatsen zoals Bol.com, eBay, Amazon en Wehkamp, zorgen voor grote veranderingen in het e-commerce landschap. Consumenten hoeven vandaag de dag niet meer het hele internet af te struinen voor dat ideale product, maar krijgen via deze one-stop-shops direct een breed assortiment onder hun neus geschoven waarbij ze ook nog eens verzekerd zijn van goede service.
Wist je dat maar liefst 40% van de online aankopen via marktplaatsen verloopt? Wanneer Nederlandse online shoppers op zoek gaan naar een bepaald product, geeft 61% op dit moment de voorkeur aan marktplaatsen boven zoekmachines zoals Google (53%) (Emerce, 2020). In Nederland is Bol.com op dit moment de grootste marktplaats-speler met een omzet van 1,6 miljard, maar wellicht komt daar in 2020 verandering in vanwege de komst van Amazon naar Nederland. De belangrijkste redenen voor de consument om te bestellen op een marktplaats zijn betere prijzen (67%), een beter productaanbod (43%) en goedkope of zelfs gratis verzending (41%).
Wanneer je als onderneming snel wilt groeien in een concurrerende markt, ontkom je er bijna niet meer aan om je producten aan te bieden via marktplaatsen.
ORGANISCHE VINDBAARHEID WORDT STEEDS MOEILIJKER
Het organisch bereiken van je achterban wordt steeds lastiger. Bijna 70% van alle zoekmachineopdrachten resulteert in een klik op de eerste vijf resultaten, waarbij pagina twee het met slechts 6% van de kliks moet doen. Hoewel e-commerce een letterlijke race is naar de top, is hier een duidelijke trend zichtbaar: een steeds groter deel van de zoekresultaten is betaald en helemaal niet meer puur organisch bepaald. Door deze verschuiving, zal je als webshop andere middelen in moeten zetten om organisch op te vallen.
Stap in het 'mobile first' tijdperk
Wanneer je in 2020 überhaupt organisch gevonden wilt worden, moet je webshop definitief mee in het mobile-first tijdperk. Alleen websites die perfect werken op smartphones bereiken dankzij de strengere voorwaarden van Google een felbegeerde plek tussen de eerste organische resultaten.
Rijkere zoekresultaten: long-tail-search
Consumenten verwachten anno nu dat ze snel vinden wat ze zoeken en dat ze ook alleen datgene vinden dat relevant is. Hierdoor wordt er steeds vaker gezocht op specifieke vragen bestaande uit 3 of meer woorden, dit wordt in online-marketing ook wel ‘long-tail-search’ genoemd. Door je pagina’s te vullen met ‘rijke antwoorden’ op bepaalde zoektermen, vergroot je de kans dat Google jouw pagina herkent waardoor je extra opvalt tussen alle advertenties.
de toekomst van zoekmachine optimalisatie: Voice search
Voice Search: een trend om dit jaar al op te anticiperen wanneer je een hoge positie in de zoekresultaten wilt claimen. Met name in de Verenigde Staten is het spraakgestuurd zoeken niet meer weg te denken uit het straatbeeld, maar ook in Nederland is het sterk in opkomst en zien we een explosieve groei. Maar wat is het eigenlijk precies? Met Voice Search geef je de zoekmachine met je stem een zoekopdracht in plaats van dat je deze in moet typen, waarbij de zoekopdracht vervolgens wordt beantwoord. Dankzij technologische ontwikkelingen zoals Siri, Cortana en Alexa is Voice Search op steeds meer apparaten toepasbaar. Naar verwachting zal deze ontwikkeling zich in een stijgende lijn voortzetten.
Een onderzoek van Comscore voorspelt dat in 2020 meer dan 50% van alle zoekopdrachten via Voice Search technologie zal plaatsvinden. Google wil garanderen dat gebruikers optimale resultaten krijgen op basis van Voice Search, wat voor ingrijpende veranderingen gaat zorgen voor zoekmachineoptimalisatie en het ontwerp van websites. Volgens REMRush (2019) is door de opkomst van Voice Search het belangrijker dan ooit om mee te gaan met de nieuwe indexering. 80% van de antwoorden op gesproken opdrachten zijn van top drie organische resultaten. Des te meer reden om je hier goed op voor te bereiden.
WERK AAN JE MERK
Groeiende kloof tussen gemak en goedkoop
Op dit moment is er sprake van een groeiende kloof tussen twee groepen consumenten: de fans van goedkoop en de liefhebbers van gemak. De ‘fans’ oftewel ‘koopjesjagers’ zijn altijd op zoek naar de beste deal en struinen daarvoor met alle liefde het hele internet af. De ‘liefhebbers’ daarentegen, gaat voor gemak en service en zijn niet te beroerd om onder andere extra te betalen voor ‘vandaag besteld = vandaag in huis’ of het ontvangen op specifieke tijden.
Bekijk hier ons brede aanbod aan vervoerders en geef je klanten grootste keuzevrijheid.
bepaal je koers
Het is voor webshops belangrijker dan ooit om je doelgroep te bepalen en hierin strategische keuzes te maken. Op welke doelgroep ga je je richten? Ga je de strijd aan voor de goedkoopste online, of biedt je consumenten een goed geregeld totaalpakket aan? Kies je voor de ‘fans’ die altijd op zoek zijn naar de beste deal, weet dan dat je als webshop met acties moet stunten en je verzendkosten zo laag mogelijk te houden. Ga je voor de ‘liefhebber’, spreek dan je klant aan met een breed scala een bezorg- en betaalopties, een soepel retourbeleid en een overweldigende service.
Bijvoorbeeld een service waarbij de ontvanger bij een vertraagde of zelfs zoekgeraakte zending zelf niet meer met de vervoerder of met je shop hoeft te bellen maar dit direct wordt opgelost.
Personalisatie wordt belangrijker dan ooit
We zien een enorme opkomst van personalisatie in e-commerce. De consument verwacht vandaag de dag niet alleen perfecte digitale ervaring, maar ook een persoonlijke aanpak. De sleutel tot succes ligt daarin bij data. Alleen door het verzamelen van de juiste data in combinatie met het gebruiken van klantgegevens kun je de ervaring van je klanten personaliseren. Wanneer je dit succesvol samenbrengt, ontstaat er één holistische kijk op je klanten, gemeten over alle kanalen waardoor je veel meer uit je klantdata haalt. Technologie en marketing moeten dus hand in hand werken en elkaar versterken om de consument een optimale ervaring te kunnen bieden. Dit blijkt voor veel online retailers dé grootste uitdaging voor 2020.
Om de digitale klantervaring te verbeteren, moet e-commerce dus persoonlijker worden en vooral producten aanbieden die nauw aansluiten bij de zoekopdracht en de interesses van de koper. Hoewel machine learning en personalisatie al een tijdje bestaan, horen ze zeker thuis in het lijstje van e-commerce trends van 2020.
Online bezoek wordt in het nieuwe jaar dankzij ‘machine learning’, een tool die op basis van data patronen ontdekt, nog meer gepersonaliseerd. Hierbij kun je denken aan persoonlijke productaanbiedingen, waarbij op basis van eerder bestelde of bekeken producten andere producten worden aanbevolen. Maar dat is echt niet het enige! Dankzij slimme data-analyses rondom aankoopgedrag, is het mogelijk om gepersonaliseerde e-mails te sturen voorzien van aanbieden die passen bij de wensen van de consument. Dit soort gepersonaliseerde e-mails converteren tot wel vijf keer beter dan de one-size-fits-all berichten.
Een onderzoek van Netflix toont aan dat abonnees in minder dan 60 seconden hun interesse verliezen als ze geen relevante en interessante aanbevelingen krijgen. Naar schattig zou Netflix zo’n 1 miljard dollar per jaar mislopen als ze hun verfijnde gepersonaliseerde aanbevelingsalgoritme niet zouden hebben (Digimedia, 2019).
De evolutie van social media
Zeg maar gedag tegen funshoppen in de winkelstraat. Het verkopen van je producten via social media blijft ook in 2020 actueel. Steeds meer socialmediakanalen worden namelijk ‘shoppable’ en transformeren in de nieuwe digitale etalage. Dit biedt grote kansen voor e-commerce land, omdat de elektronische verkoop op afstand zich niet alleen meer perfect leent voor de doelgerichte shopper, maar ook voor de funshopper.
76% van de consumenten heeft in de afgelopen tijd al eens een product gekocht die ze bij toeval tegenkwamen op social media.
Nieuwe socialmediahit:
Maar wat écht niet in het lijstje mag ontbreken van e-commerce trends van 2020, is TikTok. Bereid je dus goed voor op dit nieuwe socialmediakanaal, want dit zou de omzet en de bekendheid van je shop wel eens een enorme boost kunnen geven. Dit snelgroeiende videonetwerk blijkt met haar 1,5 miljard gebruikers wereldwijd een waanzinnig succes. Alleen al in Nederland bedraagt het gebruikersaantal 3,5 miljoen waardoor het absoluut geen kleine speler meer is. Op dit moment is het organisch bereik op TikTok nog erg goed, wat voor je merk al reden genoeg kan zijn om actief te zijn op dit kanaal. Adverteren gebeurt tot op heden via inkoop bij TikTok en door Facebook’s Audience Network.
De verwachting is dat TikTok in 2020 adverteerders de mogelijkheid geeft om ook in Nederland via een business manager zelf advertenties in te stellen (Emerce, 2020). Des te meer reden om TikTok goed in de gaten te houden.
de opkomst van productVideo's
De keerzijde van de medaille voor e-commerce is vaak dat je het product niet kan aanraken of passen. De opkomst en inzet van productvideo’s biedt daarin de perfecte uitkomst en zijn vaak ideaal om klanten te helpen bij het maken van een overwogen keuze. Het blijkt een succesvolle formule: kijkers van een productvideo gaan namelijk 65% tot zelfs 85% vaker over tot een aankoop (Neil Patel, 2017).
Vooral voor kleding en cosmetica, of producten met veel functionaliteiten, is video het perfecte kanaal om bezoekers te informeren. Uit onderzoek van SmartInsights (2019) blijkt dat 72% van de consumenten veel liever op deze manier een product leren kennen dan via het lezen van een tekst. Om echt hoog te scoren is het slim om je productvideo’s een informatief karakter te geven, waarbij je als webshop presenteert als dé expert.
groeiende behoefte aan Duurzaamheid
Duurzaamheid: het begrip vliegt je om de horen. Ook in de e-commerce branche groeit de behoefte aan duurzaamheid enorm. Steeds meer consumenten geven de voorkeur aan een duurzame webwinkel boven een niet-duurzame webwinkel en ook de betalingsbereidheid voor duurzame producten neemt toe (RetailTrends, 2020). Het duurzaam maken van je webshop kan al met kleine aanpassingen, zoals door voor duurzame verpakkingen te kiezen, verpakkingen te hergebruiken, je assortiment aan duurzame producten uit te breidden, deze beter vindbaar te maken in je shop of door je in te zetten om het aantal retouren tot het minimum te beperken. Hierdoor kun je met minimale inspanning maximaal resultaat behalen en vergroot je de kans op hogere omzetcijfers.
Boost je verkopen
E-commere is duidelijk in de volgende fase beland, waarin one-size-fits-all verleden tijd is. Het moet persoonlijker, relevanter en lokaler. Om meer omzet te halen uit je webshop, ligt de kracht om terug te grijpen naar de ‘klassieke’ retail: het persoonlijke contact.
Uiteraard hebben we verschillende oplossingen voor het personaliseren van je webshop. We kunnen je op diverse gebieden helpen om dat ‘wauw-moment’ bij je klanten te creeren. Ook hebben we diverse marktplaats-integraties zodat je als webshop in een mum van tijd internationaal kunt groeien. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op en vraag naar de mogelijkheden.