Veilig en gezond doorwerken in tijden van de crisis
nieuwe richtlijnen voor logistiek en transport: wat betekent dit voor jou?
Door onder andere FNV, TLN, Evofenedex en CNV is er een richtlijn opgesteld voor de sector transport en logistiek dat volledig is gericht op het ‘maximaal controleren’ van het virus om zo beschermd mogelijk te kunnen werken. Dit heeft natuurlijk gevolgen voor vervoerders, fulfilment partijen en hun klanten, maar ook voor de gebruikers van Wuunder. In dit artikel vatten we het protocol kort voor je samen en brengen we tevens de gevolgen voor alle betrokkenen helder in kaart. Dit zodat iedereen hierop kan anticiperen en hopelijk niemand voor gekke verrassingen of ongemakkelijke situaties komt te staan.
Hoe graag we het ook zouden willen ontkennen, de uitbraak van het virus raakt ons allemaal en heeft ingrijpende gevolgen voor onze dagelijkse werkzaamheden. Daarom hopen we op wederzijds begrip van alle betrokkenen. We willen uiteindelijk maar één ding: samen zo goed mogelijk uit deze crisistijd heen komen.
DE RICHTLIJNEN voor Transport en logistiek in een notendop
Logistieke bedrijven worden geadviseerd om hun planning te herzien. Zo schrijft het protocol voor dat er andere looproutes moeten worden uitgezet om de kans dat collega’s elkaar tegenkomen in een sorteercentrum, depot of magazijn te verkleinen. Ook moet de coördinatie van binnenkomende en uitgaande vrachten worden aangepast, wat gevolgen kan hebben voor de levertijden. Het gevolg hiervan is namelijk dat de leveringen of pick-ups later of eerder komen dan normaal, of zelfs misschien wel elke dag op een ander moment. Erg vervelend, maar anderzijds wel logisch. Heb je leveringen die persé op een specifiek moment ergens moeten zijn? Dan adviseren we om deze ‘spoed’-orders te laten vervoeren door onze aangesloten koeriers. Uiteraard helpen we je daar graag bij.
Ook wordt er geadviseerd om binnen de logistieke bedrijven iemand te benoemen als coördinator van de crisis. De persoon in kwestie moet op de hoogte blijven van de laatste updates en communiceert dit met het personeel. Daarnaast wordt deze persoon ook het aanspreekpunt voor medewerkers wanneer klanten of andere partijen zich niet aan de voorschriften houden. Zorg er dus voor dat je het niet aan de stok krijgt met die coördinator en houd je aan de voorschriften. Het is allemaal al vervelend genoeg. Naast alle voorschriften waar vervoerders zich aan moeten houden, kan het natuurlijk ook goed zijn dat je zelf een protocol hebt samengesteld voor hoe je de zaken binnen je onderneming regelt. We kunnen niet vaak genoeg zeggen hoe belangrijk het is om deze informatie te communiceren. Kun je hierbij wel wat hulp gebruiken? Geen probleem, laat het ons even weten. We faciliteren graag het gesprek tussen de favoriete vervoerder en je eigen protocol.
EN HOE ZIT HET VOOR chauffeurs?
Het zal je vast niet verbazen, maar ook voor chauffeurs zijn er richtlijnen opgesteld waar zij zich aan moeten houden. Het is niet schokkend, maar het lijkt ons goed om ze toch even te benoemen. Chauffeurs worden gevraagd om zoveel mogelijk van hun eigen materiaal te gebruiken. Waar ze eerder altijd even gebruik konden maken van je pen, of andersom, kan dat nu niet meer. Ook zal je regelmatig de vraag krijgen of zij voor jou een krabbel mogen zetten, zodat de papieren en andere materialen zoals een hand-scanner niet hoeven te worden uitgewisseld. Bespreek dit goed met de chauffeurs en controleer of er daadwerkelijk een krabbel wordt gezet zodra je daar toestemming voor hebt gegeven. Hierdoor voorkom je dat je ongevraagd akkoord hebt gegeven op een kapotte levering of andere onjuistheden. Dit laatste is nu nog belangrijker, controleer de levering altijd op schades voordat de chauffeur weer vertrekt. Ben je genoodzaakt om toch dezelfde materialen te gebruiken? Zorg er dan voor dat je altijd genoeg desinfectie, schoonmaak materiaal of andere vormen van ontsmetting (zoals 70% alcohol) in de buurt zijn.
Het aanbieden van een kopje koffie aan de chauffeur kan natuurlijk nog steeds! Een kleine kanttekening: mochten de anderhalve meter maatregelen van het RIVM niet kunnen worden gerealiseerd in de ruimte waar de chauffeur moet wachten, is deze genoodzaakt om zich naar buiten of in zijn cabine te verplaatsen. Maar zeg eens eerlijk, daar smaakt de koffie toch minstens net zo goed! Daarnaast is het sterk aan te raden om mobiele nummers uit te wisselen, waardoor je elkaar gemakkelijk kan oproepen en vragen kan stellen waar nodig. Als laatste, stel je toilet beschikbaar voor de chauffeur en ontsmet en reinig je toilet vaker en intensiever dan normaal. Niet alleen de chauffeur zal je dankbaar zijn, maar ook draag je op deze manier een steentje bij tegen een verdere verspreiding van het virus.
communicatie is 'key'
Als we je één gouden advies mogen geven, is dit wel om altijd goed te blijven communiceren. Is er in je onderneming iets veranderd? Meld dat dan aan ons. Manage de verwachten van de andere partijen en wees open en eerlijk over situaties waar je je niet comfortabel bij voelt. Onze mening? We vinden dat je mag rekenen op wederzijds begrip in deze bizarre tijden. Natuurlijk willen we je heel graag helpen met deze communicatie. Dus heb je vragen of kun je wel wat extra hulp gebruiken? Aarzel niet om contact met ons op te nemen. We staan altijd voor je klaar.