ben volledig op de hoogte over de nieuwe regelgeving voor internationaal verzenden
alles wat je moet weten over internationaal verzenden
Het jaar 2020 is voor veel webwinkeliers wat minder rooskleurig begonnen. De Wereldpostunie (UPU), een organisatie die het postbeleid wereldwijd coördineert, heeft uit veiligheidsoverwegingen de regels voor internationaal verzenden van goederen naar het buitenland strak aangetrokken. Het resultaat: Per 1 januari is het niet meer toegestaan om goederen als briefpost te verzenden naar wereldwijde bestemmingen. Maar dat is niet het enige, ook zijn de Incoterms van 2010 gewijzigd naar Incoterms 2020.
Hoe zit het precies en wat verandert er in de internationale bezorgmachine?
nieuwe regelgeving: wat houdt dit precies in?
Voorheen was het mogelijk om alle goederen die door de brievenbus pasten wereldwijd te versturen met briefpost zonder track-en-trace. Door de nieuwe regelgeving is dit voortaan niet meer toegestaan en moet er strikt onderscheid gemaakt worden tussen het verzenden van documenten en goederen. Hierdoor moeten alle goederenzendingen die buiten de EU worden verzonden, voorzien zijn van een verzendlabel met barcode. Concreet houdt dit in dat alles wat geen brief is, automatisch onder de categorie ‘product’ valt en dus als pakket moet worden verzonden. Hierdoor is de vuistregel ‘zolang het in een envelop past, is een geschikte postzegel voldoende’ definitief passé.
**LET OP: deze nieuwe regelgeving heeft alleen betrekking op webwinkeliers die producten in enveloppen versturen, voor het versturen van pakketten naar het buitenland verandert er helemaal niets.
DE VRAAG ACHTER DE VRAAG: WAAROM?
Het wijzigen of scherpstellen van regels gebeurt meestal niet voor niets, de reden voor deze gewijzigde regelgeving is in het belang van de veiligheid. Landen controleren namelijk steeds strenger op goederen die hun land binnenkomen. Doordat briefpostzendingen of enveloppen met postzegels niet als goederen worden geregistreerd, zijn landen niet in staat om deze controle nauwkeurig uit te voeren en verliezen zij hierdoor de grip. Dit brengt direct het grootste probleem aan het licht. Om de veiligheid te vergroten, moeten alle goederen die wereldwijd worden verzonden eerst digitaal worden voorgemeld en dient de informatie over de inhoud alvorens gedeeld te worden. Hierdoor zijn landen in staat om van tevoren te bepalen wat ze wel en niet accepteren. Toch heeft het nieuwe beleid ook haar voordelen: doordat de douane de gegevens vooraf kan beoordelen zal de bezorgmachine en het douaneproces hierdoor soepeler verlopen en voorkomt dit op haar beurt weer een hoop vertraagde zendingen.
verhoogde tarieven
Door de nieuwe regelgeving zijn alle postale bedrijven wereldwijd genoodzaakt om hierin mee te gaan en dus onderscheidt te maken tussen brieven en goederen, wat resulteert in hogere verzendkosten. Webwinkels die kleine goederen naar het buitenland willen versturen, moeten dit voortaan frankeren als een pakket. Waar je voorheen voor een zending van 100 gram binnen de EU briefpost verzendkosten moest betalen, betaal je nu voor diezelfde zending een fors hoger pakket tarief.
scheve verhoudingen
Voor bedrijven die regelmatig kleine laagdrempelige goederen naar het buitenland versturen, komt deze tariefverhoging extra hard aan. Zij zien hierdoor de winstmarges voor hun ogen verdampen. De verhoudingen worden namelijk behoorlijk scheef als je schoenveters of sleutelhangers verkoopt waarbij de verzendkosten hoger zijn dan het product zelf.
alles wat je moet weten over incoterms
Incoterms spelen een grote rol in het internationaal verzenden van goederen. Deze internationale handelsregels leggen de wederzijdse verplichtingen tussen de koper en verkoper vast. Hierdoor regel je automatisch wie verantwoordelijk is voor de verzending, de verzekering, de invoer- en douanekosten. Wanneer je producten buiten de EU gaat verzenden, dien je de Incoterms op je commercial invoice te zetten.
Hoewel de 11 huidige Incoterms van 2010 allemaal van kracht blijven, zijn er wel een aantal veiligheid gerelateerde eisen bijgekomen voor de verplichtingen rondom transport en de meebrengende kosten van transport. Daarnaast zijn er in deze nieuwe versie inhoudelijk vier belangrijkste veranderingen ten opzichte van de Incoterms van 2010. De Incoterms 2020 zijn per 1 januari 2020 dé nieuwe wereldwijde standaard bij (inter)nationale verkoop.
de belangrijkste veranderingen in vogelvlucht
dat wordt dpu
De afkorting voor Delivered at Terminal (DAT) is gewijzigd in DPU (Delivered at Place Unloaded). Dit om nadrukkelijker aan te kunnen geven dat goederen niet alleen afgeleverd kunnen worden op een terminal, maar dit ook mogelijk is op een ander punt zoals een fabriek of magazijn. De enige voorwaarde is dat het wel een plaats moet zijn waar de goederen gelost kunnen worden.
dap, dpu, ddp en fca: koper mag zelf het transport regelen
Voor de koper is het voortaan mogelijk om met eigen vervoersmiddelen het transport van goederen regelen bij Delivery at Place (DAP), Delivery at Place Unloaded (DPU), Delivery Duty Paid (DDP) en Free Carrier (FCA). Hierdoor verschuift de verantwoordelijkheid van de verkoper naar de koper.
bij fca mag de b/l ook naar verkoper gaan
De Bill of Lading (B/L) is een bewijs dat goederen aan boord zijn geladen. Bij de Incoterm Free Carrier (FCA) werd deze Bill of Lading (B/L) altijd aan de koper overhandigd, maar dit is nu veranderd. Per 1 januari 2020 kan in de verkoopovereenkomst worden bepaald dat de B/L wordt uitgereikt aan de verkoper. Hierdoor wordt het risico van onverwachte annulering van het transport weggenomen en krijgt de verkoper meer betalingszekerheid.
cip en cif bevatten bredere verzekeringsdekking
Onder de incoterms van 2010 waren de mogelijkheden voor een transportverzekering nog redelijk beperkt. In de nieuwe incoterms zijn de verzekeringen uitgebreid en voorzien nu in verschillende niveaus van verzekeringsdekking onder de Cost Insurance and Freight (CIF) en Carriage and Insurance Paid (CIP). Zo is de verkoper bij CIP verplicht om de zending te verzekeren met een hoge dekkingsgraad. Voor CIF geldt een verzekeringsplicht met een minimale dekking.
nog je twijfels? laat je adviseren
Verkoop je al producten buiten de EU? Of ben je binnenkort van plan om internationaal te gaan verzenden maar twijfel je nog welke verzendoptie je het beste kunt gebruiken? Twijfel niet langer en laat je door ons adviseren! Met ons brede aanbod aan internationale vervoerders zit er altijd wel een vervoerder tussen die perfect bij je past.
Wil je in hooguit vijf minuten expert worden op het gebied van internationaal verzenden? Alles wat je nodig hebt om je zendingen zonder problemen door de douane te helpen, ontdek je hier.