Bereid je voor op de Black Friday en feestdagen drukte: vijf tips voor online retailers

We hebben de zomer nog niet volledig uitgezwaaid of we moeten ons alweer gaan voorbereiden op de drukste tijd van het jaar in online retail land: de feestdagen. Met Black Friday op 25 november 2022 en Cyber Monday op 28 november 2022 gaat de piekdrukte echt van start. Zo kun je op Black Friday zomaar tien keer zoveel bezoekers als gewoonlijk op je website verwachten. Hoe overleef je die gigantische drukte en blijf je ondanks alles een goede service leveren? Wij geven je vijf tips!

Tip 1: Haal het bestelmoment naar voren 

Probeer consumenten ertoe te krijgen dat ze hun feestinkopen eerder doen. Daardoor wordt het aantal bestellingen meer gespreid, waardoor het realistischer is dat de geschenken nog in de zak van Sinterklaas mee kunnen of tijdig onder de kerstboom belanden. Bedenk hierbij dat consumenten realistische informatie prefereren boven loze beloftes als ‘vandaag besteld, morgen in huis’. Bovendien hebben verreweg de meeste consumenten begrip voor de piekdrukte. 

Tip 2: Kies meerdere vervoerders 

Stel dat je trouwe vervoerder overspoeld wordt met pakketjes en de drukte niet meer krijgt bijgebeend. Dan krijgen jouw klanten hun pakketjes niet op tijd. Daarom is het slim om met meerdere vervoerders naast elkaar te werken. Kan de ene vervoerder het niet meer bijbenen, dan geef je een andere vervoerder wat meer pakketten mee. Zo spreid je het volume én het risico. Bovendien kun je een vervoerder toevoegen die next-day of zelfs same-day delivery aanbiedt. Dan kan je klant zelf beslissen wat hij wil. Met de software van Wuunder kies je makkelijk voor meerdere vervoerders en creëer je een kostenefficiënte dynamische check-out voor klanten.

Tip 3: Bereid je magazijn voor op drukte

Op piekmomenten zoals Black Friday kun je een nog grotere drukte verwachten dan ‘normaal’ is in de tijd voor de feestdagen. Zorg dat je magazijn er klaar voor is met voldoende arbeidskrachten op de planning en schakel desnoods een uitzendbureau in voor meer handjes. Zorg ook dat er voldoende materiaal beschikbaar is, zoals labelprinters, inpakmateriaal en goede scan- en print-methodes. Zo kunnen je mensen ongehinderd doorwerken. 

Tip 4: Optimaliseer processen vóór de piekperiode

Drukke perioden zijn geen moment om processen te wijzigen. Dat zorgt alleen maar voor onderbrekingen, onbegrip en risico op haperingen. Wil je het proces wijzigen – bijvoorbeeld met technische updates of verbeteringen in de logistiek – omdat je denkt daarmee meer capaciteit te verwezenlijken? Doe het dan vóór de drukte begint of laat het liggen tot na afloop. Tijdens de drukte laat je het werkproces het liefst onaangeroerd. Dan ontstaat routine en efficiëntie en haal je maximaal resultaat.

Tip 5: Schaal op waar mogelijk

Als je nog een kans ziet om op te schalen voor de piekperiode start, moet je die nu absoluut aangrijpen. Krijgt je team het nu eigenlijk al maar net geregeld? Dan is dit het moment om versterking te zoeken. Tevens kun je opschalen én geld besparen door processen te automatiseren. Wuunder helpt je hierbij.

Inhoud