Is Same Day Delivery geschikt voor jouw bedrijf?

Gorilla’s, Flink, Zapp en Getir hebben de afgelopen tijd gezorgd voor een enorme verandering in het begrip ‘snel leveren’. ‘Vandaag besteld, morgen in huis’ was al heel snel, maar bedrijven zoals DHL Vandaag en Trunkers wisten dit de afgelopen jaren te versnellen naar leveren op dezelfde dag. De Q-commerce bedrijven hebben de lat nu nóg hoger gelegd. Snel leveren is nu binnen enkele minuten: sneller dan je als koper zelf zou kunnen doen. Het is goed om hier als retailer over na te denken. Wat wil je je klant bieden?

Fysieke winkels hebben het voordeel dat ze in de buurt zitten van de koper. Wilde je vroeger een product echt snel in je bezit hebben, ging je naar de retailer bij jou in de buurt. City fulfilment of darkstores waarbij goederen zo dicht mogelijk bij de eindklant aanwezig zijn, zorgen echter voor een vervaging van de verschillen die er traditioneel zijn tussen online en offline retailers. Retailers met fysieke winkels hebben hierdoor een voordeel ten opzichte van online retailers. Het synchroniseren van de voorraden die in lokale winkels beschikbaar zijn met de checkout van de online shop is echter niet gemakkelijk. Het vereist een real-time inzage in de lokale winkelvoorraad. 

Vaak zie je dat retailers opzien tegen het gebruik van de winkel als magazijn voor lokale levering. Q-Commerce en ook de beweging die partijen als Bol.com en Amazon maken laten echter zien dat het een kwestie van tijd is voordat dit gemeengoed gaat worden. Door corona is de snelheid waarin vernieuwende logistieke concepten worden geïntroduceerd zelfs toegenomen. 

Steeds meer retailers gaan zelfs nog een stap verder en gaan het transport zelf organiseren en uitvoeren. Een goed voorbeeld is Coolblue. Het leveren van bijvoorbeeld een wasmachine is een lastige logistieke operatie. Niet alleen moet er op een gewenst tijdvak worden geleverd, maar ook moet de montage worden uitgevoerd. Is de beleving bij de aflevering en montage niet goed dan wordt Coolblue hierop aangekeken. Om het risico van een slechte service te verminderen is Coolblue dit zelf gaan doen en hebben ze nu een team van vriendelijke chauffeurs en een vakmannen in één. De volgende stap die Coolblue heeft gezet is het leveren per bakfiets vanuit diverse lokale eigen locaties. We zien hetzelfde op dit moment bij Bol.com. Ze kochten een fietskoerier, een leverancier voor routeoptimalisatie en gingen de pakketten zelf ophalen bij hun resellers.

Recent onderzoek van Wuunder onder 1000 consumenten laat zien dat maar liefst 12 procent van de ondervraagden gebruik willen maken van bezorging binnen 10 minuten. Een kwart van de consumenten die hun boodschappen online bestellen, wil deze dezelfde dag geleverd hebben. Nog eens één op de tien (9%) van de Nederlanders vindt het zelfs belangrijk dat als zij aankopen doen bij een webshop, ze het dezelfde dag geleverd krijgen.

Als kleine retailer krijg je het bijna benauwd van de enorme keten die blijkbaar nodig is om de klant goed te bedienen en de conversie in je checkout hoog te houden. Hoe kun je nu als retailer inspelen op deze Same Day trend? Graag vertellen we je onze ideeën.

Wuunder_verzender_2
Aflevermogelijkheden

We maken een onderscheid tussen de volgende manieren om een zending te laten afleveren:

Next Day Delivery:

Dit is de traditionele aflevering via vervoerders als PostNL, DPD, DHL eCommerce en GLS. Meestal is dit binnen 24 uur waarbij het uiterste moment van bestellen wordt bepaald door de ophaaltijd die is afgesproken met de vervoerder. Bezorging is meestal tussen 9:00 en 17:00 uur op de volgende werkdag. De vervoerder geeft in de ochtend een tijdvenster aan waarin zal worden bezorgd. Bij veel vervoerders heb je tot een dag voor levering de mogelijkheid om de bezorging uit te stellen, bij een parcelshop te leveren, bij een specifieke buur of een neerzettoestemming zodat de koerier de zending in je garage of portiek kan achterlaten.

Same Day Delivery:

Dit is afleveren op dezelfde dag. Meestal binnen 12 uur waarbij bezorgd zal worden tussen 17:00 en 22:00 uur in de avond. Bedrijven die deze service aanbieden zijn DHL Vandaag en Trunkers. Dit zijn specialisten die uitsluitend deze avondlevering aanbieden. Deze moderne vervoerders laten je vaak live een zending volgen.

Directe Koerier:

Dit is een chauffeur die de zending bij de retailer ophaalt en rechtstreeks zonder gebruik te maken van een sorteercentrum naar de ontvanger brengt. Deze service is vergelijkbaar met zelf in de auto stappen.

Supersnelle Gecombineerde Bezorging:

Hierbij wordt vanuit een winkel of magazijn in de dichtstbijzijnde stad een artikel binnen enkele uren bezorgd. Een magazijn in de stad noemt men ook wel city fulfilment of Forward Stock Locations (FSL’s). Wuunder biedt deze service bijvoorbeeld in combinatie met lokale fietskoeriers. Hier kun je als klant vaak kiezen tussen directe levering of levering in de ochtend, middag of avond op dezelfde dag. 

Flitsbezorging:

Dit is afleveren op dezelfde dag binnen ongeveer 10 minuten. Gorilla’s, Flink, Zapp en Getir bieden deze service voor met name artikelen die je normaal in de supermarkt koopt. Ook hier kun je de bezorger live volgen. Uit onderzoek van Wuunder blijkt dat 26% online bestelde boodschappen dezelfde dag wil ontvangen. Echter vindt 86% bezorging binnen 10 minuten overdreven.

Zelf ophalen in de winkel (buy online, pick-up in-store):

de koper kan online een keuze maken voor een product dat dezelfde dag kan worden opgehaald in de lokale winkel. Doordat Same Day Delivery niet mogelijk is via pakketpunten (die zijn meestal niet tot 22:00 uur open) is deze service alleen mogelijk bij een retailer met fysieke winkels.

Eén van de mogelijkheden die we niet benoemen is nachtlevering, omdat deze vrijwel uitsluitend door bedrijven wordt gebruikt. Ook zijn hiervoor kasten aan de buitenmuur nodig, een sleutelsysteem om toegang te krijgen tot de locatie of de kofferbak van een monteur.

Header example
Kosten en risico’s van aflevermogelijkheden

Next Day Delivery:

Dit is één van de meest goedkope transportmogelijkheden indien snelheid niet relevant is voor de koper. De retailer kan centraal zijn producten op voorraad houden en de pick & pack activiteiten uitvoeren,  oftewel het fulfilment. De vervoerder heeft schaalvoordelen, omdat zendingen in lange routes kunnen worden afgeleverd. 

Doordat de verzending over meerdere sorteercentra moet worden getransporteerd is de kans dat de aflevering vertraagd tussen de 5 en 10 procent afhankelijk van de periode in het jaar. Rond de feestdagen kan de kans op vertraging oplopen tot tussen de 20 en 40 procent.

Same Day Delivery:

Ook hier kan de retailer de fulfilment centraal uitvoeren. De meeste vervoerders werken hier met een sternetwerk. De chauffeur haalt in zijn woonplaats en op weg naar het centrale sorteercentrum alle pakketten op. Daarna volgt een sorteerslag en rijdt de chauffeur weer terug naar huis waarbij hij alle zendingen aflevert. Hierdoor zijn de transportkosten ongeveer twee keer duurder als next day delivery. Om te voorkomen dat bij het ophalen slechts één pakket moet worden opgehaald, zie je dat sommige vervoerders ook pakketshops gebruiken waar retailers de zendingen kunnen afleveren. De milieu-impact van same day delivery is groot, omdat er meer kilometers worden gereden met legere voertuigen. Vandaar dat je ziet dat deze vervoerders ernaar streeft om alle zendingen met elektrische voertuigen te bezorgen.

Doordat de verzending meestal maar over één of enkele sorteercentra moet worden getransporteerd is de kans dat de aflevering hier vertraagd kleiner. Doordat er echter veel meer kilometers worden gereden is de kans op vertraging als gevolg van files groot. Dit geldt vooral voor klanten aan het einde van een route. Na 22:30 uur is het echt niet meer mogelijk om te bezorgen waardoor er vrijwel geen ruimte is om een vertraging goed te maken. Aan het begin van de vakantieperiodes, op vrijdagen en op de dag voor een feestdag is de impact van files groot. De bezorgkwaliteit daalt hierdoor naar zo’n 90 tot 95 procent. 

Directe Koerier:

Deze service is mogelijk vanaf elke locatie, omdat de chauffeur flexibel is. De aanrijtijd van de locatie waar de chauffeur zich bevindt tot het ophaalpunt bepaalt de snelheid van ophalen en leveren. Afrekenen gaat meestal per gereden kilometer waarbij de aanrij kilometers, de heenweg en de terugweg worden meegerekend. Check dit vooral goed voordat je akkoord geeft.
Meestal wordt 100 procent afgeleverd op dezelfde dag (binnen Nederland) en de service is compleet afhankelijk van de snelheid waarmee de chauffeur de rit kan rijden.

Supersnelle Bezorging:

Hiervoor heb je een lokale voorraad nodig waardoor dit is bijna alleen mogelijk is voor retailers met fysieke winkels. Er zijn ook partijen die lokaal het fulfilment voor jou kunnen doen. In Nederland heb je zo’n 15 tot 25 locaties nodig om een groot gedeelte van je kopers deze snelle leveringen te kunnen bieden. Vanuit deze locaties kunnen de bestellingen per bakfiets door een fietskoerier worden afgeleverd. De fietskoerier rijdt een route langs meerdere ontvangers. Een hele groene methode dus. Wel is het fulfillment duurder doordat de huurprijzen in de binnenstad hoger liggen dan op een industriegebied. Echter worden er kosten bespaard doordat er geen buitenverpakking nodig is, omdat het met kleine hoeveelheden in een fietstas of cargobike wordt vervoerd. Er wordt dus ook geen tijd verloren met het verpakken van de pakketten. Zo reduceer je kosten en het aantal handelingen.
Het risico op te late bezorging is vrijwel nihil, omdat goederen lokaal aanwezig zijn en fietskoeriers snel fouten kunnen corrigeren. Doordat er met tijdskaders wordt gewerkt en in de checkout kan worden voorkomen dat er teveel tegelijk bezorgd moet worden, is de kwaliteit extreem hoog.

Flitsbezorging:

Dit is een model dat op dit moment (juli 2022) zwaar onder vuur ligt, omdat de levering wordt uitgevoerd zoals een pizzakoerier. Elke order wordt individueel door een fietskoerier weggebracht. Om een levering binnen minuten te kunnen garanderen vereist dit enorm veel locaties. Meedoen met de grote jongens die hierin willen investeren is de enige optie. Slechts één pakket tegelijkertijd leveren en altijd leeg terugrijden naar de Darkstore op een fiets is heel groen maar wel totaal inefficiënt. Ook hier is de kwaliteit extreem hoog en is met name de piek in de vraag op bepaalde tijdstippen, zoals rond etenstijd, de oorzaak van kwaliteitsverlies. Doordat klanten deze snelle service verwachten is het niet mogelijk de service bij piekmomenten niet te tonen in de checkout.

Zelf ophalen in de winkel:

Dit kan wel eens de meest goedkope oplossing zijn, omdat de centrale levering aan de lokale winkel enorm efficiënt kan worden uitgevoerd. Een vrachtwagen die een pallet komt afleveren is natuurlijk altijd goedkoper dan een vervoerder die 20 losse pakketten moet leveren op diverse locaties. Gek genoeg is ophalen in de winkel vaak meer milieubelastend dan laten afleveren via Supersnelle Bezorging of Next Day. Eén auto in de straat is namelijk minder belastend dan honderd auto’s die naar een pakketpunt of de winkel rijden om de producten op te halen.

Het is goed om te benoemen dat een combinatie van twee bezorgservices kan zorgen voor een kostenbesparing voor een retailer. Bijvoorbeeld een bedrijf dat door haar concurrenten of collega’s wordt gedwongen om ‘voor 23:59 uur besteld, morgen geleverd’ aan te bieden, moet personeel tot laat laten werken in het magazijn. Ook moet met vervoerders een extra late aanlevering worden afgesproken. Vervoerders willen dit pas aanbieden bij hele grote volumes. Door orders overdag mee te geven aan een Next Day vervoerder en alle orders die na de ophaling binnen komen aan een Same Day vervoerder kan het magazijn gewoon om 17:00 uur sluiten.

Zendingen volgen
Wie heeft hier nu behoefte aan?

Next Day Delivery:

Dit is natuurlijk de one size fits all en is voor alle consumenten en bedrijven vaak een prima oplossing. 

Same Day Delivery:

Doordat er geen lokale voorraad nodig is, kunnen vrijwel alle producten in de avond worden geleverd en is dit ook een uitstekende mogelijkheid voor producten waar klanten extra voor willen betalen. Met name bij dagverse producten, maar ook verjaardagscadeau’s en producten waar je geen minuut zonder kunt zoals een mobiele telefoon. 

Directe Koerier:

Dit is met name interessant voor klanten die 100% zeker willen zijn dat een zending wordt afgeleverd, zoals bij duurdere zendingen of line-stoppers waarbij snelheid belangrijk is.

Supersnelle Bezorging:

Dit zijn met name de producten waarvoor je naar een winkel zou gaan als je ze niet dezelfde dag zou ontvangen. Doordat de voorraad lokaal moet worden neergelegd, kan dit alleen met producten waar veel vraag naar is. Een beperkt assortiment dus. Voorbeelden zijn bijvoorbeeld mobiele telefoons of actieproducten zoals bijvoorbeeld vliegwinkel.nl, Ibood of Tommy Teleshopping.

Flitsbezorging:

Hier ligt de focus op de jonge consument die spontaan een feestje wil organiseren of die boodschappen zijn vergeten te kopen.

Zelf ophalen in de winkel:

Als je als koper 100% zeker wilt zijn dat een item in de winkel voor jou beschikbaar is dan laat je het afleveren in een winkel. Ook handig natuurlijk voor consumenten die toch naar het winkelcentrum gaan of cadeau’s die niet thuis mogen worden afgeleverd.

Checkout

De aflevermogelijkheden moeten worden gecommuniceerd bij aankoop. Zowel in een fysieke winkel als online is dit het moment waarop kopers afhaken. Door in de checkout van je e-commerce systeem diverse leveropties aan te bieden, kunnen klanten kiezen voor de leversnelheid die hun voorkeur heeft. Door de kosten van de verschillende levermethoden te tonen, kunnen kopers direct bepalen of de extra snelheid de extra kosten voor hun waard is.

Met systemen zoals Wuunder kun je alle afleveropties, levertijden en tarieven met één druk op de knop aan je klanten tonen. Doordat Wuunder het transportmanagement van je overneemt, betekent samenwerken met meerdere vervoerders niet dat je ook meer werk gaat krijgen in het managen van deze vervoerders. Dat laat je over aan Wuunder! Als retailer communiceer je slechts met één partij. Wuunder spoort vertragingen op, zit de vervoerder achter de broek aan en communiceert met de ontvanger. Als je ons de cityfulfilment met supersnelle bezorging laat organiseren, biedt je je klanten een ongebruikelijk snelle service.

Meer weten over hoe we je kunnen Verwuunderen?

 

Maak direct een account aan. 👇🏻

Inhoud

Activeer je account binnen enkele minuten en start direct met slimmer verzenden.