5 tips voor meer structuur in je magazijn

Vorige week publiceerde we een artikel over hoe je met Wuunder’s unieke transport services meer overzicht creëert in je magazijn. Vandaag gaan we daar verder op in. Ontdek hoe je met deze 5 tips nóg betere pick & pack kwaliteit krijgt waar je klanten nog blijer van worden.

Stap1

Werk met z'n allen op dezelfde manier

Om de geleverde kwaliteit in je magazijn continu hoog te houden, is het belangrijk dat de werkzaamheden consistent worden uitgevoerd. Zorg ervoor dat iedere medewerker in het magazijn op de hoogte is van de verschillende processen. Maak ze dus duidelijk en zichtbaar. Dat kan op verschillende manieren: schrijf een how to, hang een overzicht op een goede plek in je magazijn, ontwikkel een online cursus, etc. Belangrijk is dat de werkzaamheden door alle medewerkers op dezelfde manier worden verricht. Hierdoor kun je de verwachtingen in je magazijn managen en verloopt de communicatie efficiënter. 

Bonustip: Als iedere medewerker op de hoogte is van de belangrijkste processen, worden deze ook niet verstoort wanneer één of meerdere van de medewerkers een dagje vrij is. Het picken en packen van orders kan gewoon door blijven gaan, zonder dat er een achterstand ontstaat.

Stap2

Onderzoek welke artikelen bij elkaar horen

Bied je in je webshop de optie ‘bijpassende artikelen’ of ‘wordt vaak samen gekocht’ aan? Of zie je een trend in artikelen die vaak samen gekocht worden? Zet deze items dan dichter bij elkaar in het magazijn. Het picken en packen van deze orders verloopt dan een stuk sneller. Je magazijnmedewerker hoeft geen onnodige meters, of misschien wel kilometers, af te leggen

Stap3

Communiceer het juiste bericht op het juiste moment

Van zodra je klant een bestelling heeft geplaatst, tot het op de deurmat verschijnt: de ontvanger wil altijd op de hoogte blijven van het verzendproces. Wees proactief in je communicatie. Is de zending geboekt, het pakketje ingepakt of opgehaald door de vervoerder? Is het product niet meer op voorraad? Om welke situatie het ook gaat, laat het de klant weten. Open en eerlijke communicatie creëert een hogere klanttevredenheid en begrip voor de situatie. 

Stap4

Verminder fouten door pakbonnen met barcodes

Het opsturen van een verkeerd product naar je klant maakt natuurlijk een verkeerde indruk. Daarnaast kost het je gemiddeld 30 minuten om dit op te lossen. Dan hebben we het nog niet eens gehad over de extra verzendkosten. Met het gebruik van een pakbon met barcode, verminder je dit soort situaties. Controleer of het gewicht van de zending overeenkomt met het gewicht op de pakbon. Dit is nog een handige extra controle. Scan de pakbon en print direct het juiste verzendlabel. Dit voorkomt teleurgestelde klanten en zorgt er ook voor dat er niets van je winstmarges wordt weggesnoept.

Stap5

Last but not least: zo richt je de perfecte paktafel in

Het is misschien een beetje voor de hand liggend, maar een goed ingerichte paktafel is al bijna de helft van het werk. Niks is vervelender als je een order aan het packen bent en bijvoorbeeld de tape niet op z’n plaats ligt. Time ís money. 

Dit zijn de belangrijkste elementen van een paktafel: pc of laptop, bluetooth barcode scanner, labelprinter, tape, dozen en materiaal om je pakket eventueel mee op te vullen. Richt een plek in waar je je gepackte orders verzamelt per vervoerder, ook zo bewaar je het overzicht. 

Heb je nog vragen?

Zijn er andere problemen waar jij in je magazijn tegenaan loopt? Laat het ons weten! We helpen je verder in het zoeken naar een oplossing. Bel of mail ons gerust.