Amazon definitief naar Nederland: wat betekent dit voor jouw webshop?

Combineer het beste van beide werelden en genereer meer verkopen

De kogel is door de kerk: Amazon, de grootste e-commerce gigant van de wereld komt naar Nederland. Al enige tijd heeft Amazon haar pijlen gericht op de Nederlandse markt. Zo vertaalde het merk in 2018 twee miljoen webpagina’s uit de Duitse webshop naar het Nederlands en werd iDEAL als betaalmethode toegevoegd. Maar vanaf het eerste kwartaal van 2020 gaat Amazon de totale Nederlandse markt veroveren via Amazon.nl. Niet alleen de verkoop van boeken, maar met haar volledige assortiment. Een ingrijpende verandering met grote gevolgen voor heel e-commerce Nederland. Toch maken veel webshop eigenaren de bewuste keuze om hun producten niet bij Amazon aan te bieden. Een domme zet of juist briljant? In dit artikel ontdek je hoe je als webshop het beste van beide werelden met elkaar kan combineren.

Een krachtig startpunt voor wereldwijde groei

Veel webshops voelen door de volledige marktintroductie de hete adem van Amazon.nl. Met het oog op de forse groei van Amazon op het totale marktaandeel in Nederland is dat absoluut niet gek. Dit voelt voor webshops met een kleiner assortiment vaak als een heuse bedreiging. Toch kan het aanbieden van je producten via Amazon ook een krachtig startpunt zijn voor wereldwijde groei en het boosten van je naamsbekendheid. Door het enorme online bereik van deze e-commerce gigant kun je jouw producten namelijk binnen een aanzienlijke periode wereldwijd aan de man brengen. Het is een handige marketingtool om je shop snel te laten groeien en een echte ‘fanbase’ voor je merk op te bouwen. Wanneer een Amazon-shopper als een blok valt voor jouw product, is de kans groot dat je ze vervolgens kan bedienen en veroveren via je eigen webshop.

Dare devil of een klantgedreven superheld?

Ruim 54% van de zoekopdrachten voor online aankopen begint bij Amazon. Toch blijkt dit voor veel webshopeigenaren niet voldoende overtuigend om hun shop te koppelen aan het Amazon-verkoopkanaal. Uit recent wereldwijd onderzoek van BigCommerce (2019) blijkt dat ruim 70% van de 800 ondervraagde webshopeigenaren bewust kiest om hun producten niet via Amazon aan te bieden. En daar hebben ze bijzonder goede redenen voor!

Data is het nieuwe goud

30% van de webshopeigenaren geeft aan dat het zelf verzamelen van klantdata de belangrijkste reden is om hun producten niet via Amazon te verkopen. Een logisch gegeven, data is het nieuwe goud en speelt een cruciale rol in de totale klantervaring. Het blijven binden en boeien van je klanten met gave acties, het stimuleren van een herhalingsaankoop of het op de hoogte houden van nieuwe ontwikkelingen zijn fundamenteel voor het versterken van de band met je klant. Sterker nog, een positieve klantervaring stimuleert merkloyaliteit en vertrouwen in je business. Een andere reden is dat Amazon niet aansluit bij wat zij als webshop willen uitstralen (27%), gevolgd met de reden dat webshops de hele ervaring volledig willen maken met hun eigen persoonlijke websitepagina’s (17%) en branded packaging (9%).

Excelleren in klantervaring

Stel je hogere prioriteiten aan de ervaring van je klant als de snelheid van het versturen? Dan is de kans groot dat Wuunder je heel goed kan helpen! We begrijpen maar al te goed hoe kostbaar klantcontact is en zetten daarom zowel je business als je klant écht centraal. Via onze slimme verzendsoftware automatiseer je niet alleen het volledige verzendproces maar ook de check-out van je shop en krijg je direct toegang tot alle vervoerders. Dit geeft je de mogelijkheid om onbeperkt meerdere vervoerders met flexibele aflevertopties van meer dan 20 (inter)nationale vervoerders zoals DHL, DPD, PostNL, GLS en Sameday met elkaar combineren en je klanten altijd de beste keuzes bieden bij het afrekenen. Hierdoor kun je zelf een check-out creëren waarmee je de verzendmogelijkheden van Amazon overtreft. Daarnaast zorgen we door de koppeling ervoor dat je ten alle tijden met je klant kan communiceren tot het pakket de eindbestemming heeft bereikt. Next level klantervaring? Check!