Nieuwe e-commerce btw-richtlijnen 2021: dit moet
je weten

Per 1 juli 2021 gaat er het een en ander veranderen voor online retailers. Het btw-systeem voor crossborder leveringen naar andere landen binnen de EU wordt anders. De heffing en inning van de btw wordt met deze nieuwe richtlijnen eenvoudiger en moderner gemaakt. In dit blogartikel lees je meer over de veranderingen die voor online retailers belangrijk zijn.

De huidige situatie

Wanneer je als Nederlandse webshop goederen bezorgt aan particulieren in een ander EU-land, dan zijn de leveringen op basis van de huidige richtlijnen belast met 9 procent of 21 procent Nederlandse btw.

Heb je als webshop in één jaar een bepaalde omzet behaald uit leveringen aan andere EU-landen, dan moet je de btw in het land van levering worden verrekend. Momenteel worden er door verschillende landen andere omzetdrempels gehanteerd. In Duitsland en Nederland ligt deze drempel op €100.000, in België een stuk lager, namelijk op €35.000.

Online retailers moeten in dit soort gevallen een btw-nummer van het desbetreffende land aanvragen en op vaste momenten hun btw-aangiften indienen bij de lokale belastingdienst.

De situatie vanaf 1 juli: wat gaat er precies veranderen?​

De belangrijkste wijziging is het vervallen van de omzetdrempels. De hoofdregel is dat de bezorgingen van e-commercezendingen aan particulieren vanaf dan altijd belast worden met de btw van het land van aankomst.

Deze nieuwe richtlijnen gelden voor online retailers met een omzet van meer dan €10.000.  Kleine kanttekening is wel dat deze €10.000 gegeneerd wordt door verkopen aan consumenten in andere EU-landen (Nederland dus niet meegerekend). Wanneer deze omzet lager is dan €10.000 per jaar, mag de Nederlandse btw gefactureerd worden. Dit drempelbedrag geldt niet voor de levering van accijnsgoederen. Ook komt de btw-vrijstelling te vervallen op zendingen t.e.m. €22.

De nieuwe richtlijnen geven online retailers de optie om buitenlandse btw te betalen aan de Nederlandse Belastingdienst. Deze zal die bedragen doorbetalen aan de belastingdienst van het desbetreffende land. Hier moet wel een aparte btw-aangifte voor worden ingediend via de OSS-regeling.

Wat is de One-Stop-Shop-regeling?

De OSS-regeling houdt in dat je als webshop maar één btw-aangifte hoeft te doen voor alle crossborder e-commerceverkopen. En dat dus bij de Nederlandse Belastingdienst. De Belastingdienst zal vervolgens de btw afdragen aan de lidstaten waar de btw voldaan moet worden.

Belangrijk!
Via de OSS-regeling kan buitenlandse btw niet worden teruggevraagd. Deze kan je alleen terugvragen via een apart teruggaafverzoek. Deze dien je in via het portaal van de Belastingdienst.

Non-EU-zendingen: hoe zit het daarmee?

De nieuwe richtlijnen kunnen ook gelden voor goederen die nog ingevoerd moeten worden uit non-EU-landen. In dit scenario heb je te maken met twee belastbare feiten: de invoer en de levering van het goed. Online retailers kunnen gebruikmaken van de zogeheten I-OSS-regeling (Invoer-One-Stop-Shop) wanneer de goederen een waarde hebben die groter of gelijk is aan €150. Deze goederen worden vrijgesteld van invoerrechten.

Online retailers dienen de btw-aangifte voor de ingevoerde goederen te doen in de lidstaat van vestiging en de non-EU-leverancier dient deze aangifte te doen in een lidstaat naar keuze. De belastingdienst zal dan de btw afdragen in de lidstaten waar de btw had voldaan moeten worden. Als online retailer ontvang je een speciaal btw-nummer. Met dit btw-nummer krijg dus de vrijstelling van invoerrechten, als je dit nummer vermeldt bij de douane. Zo ben je alleen btw verschuldigd over de verkoop van het product aan de particulier.

Een goede voorbereiding: een aantal tips op een rijtje

Om je goed voor te bereiden op de nieuwe richtlijnen, is het handig om een aantal dingen op orde te hebben, zoals:

  • Het in kaart brengen van het land van herkomst van je klanten, de btw-tarieven per EU-land waar je naar verzendt en de totale omzet per EU-land.
  • Zorg dat er in je webshop de correcte prijzen inclusief btw weergeeft op basis van de locatie of ingevoerde adresgegevens van de consument.
  • Volg de ontwikkelingen rond de nieuwe regels op de voet, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.
Op de website van de Belastingdienst vind je nog meer informatie.

Benieuwd naar wat Wuunder voor jouw organisatie kan betekenen? Neem dan contact met ons op! Onze experts helpen je verder.

Altijd op de hoogte van de laatste Wuunder-ontwikkelingen en logistieke trends? Volg ons op social media!