het voortwoekerende coronavirus houdt de wereld in zijn greep

de impact van het coronavirus op de logistieke keten

Het coronavirus: een lokaal incident in Azië wat is uitgegroeid tot een gebeurtenis met grote gevolgen voor de hele wereld. Het virus verspreidt zich als een wervelwind over steden, landen en verschillende continenten en heeft een enorme impact op de wereldwijde supply chain van industrie, retail en logistiek.

Wat is de impact van het virus, hoe hou je als ondernemer het hoofd boven water en wat kun je doen om de risico’s van voorraadtekorten te beperken tot het minimum? 

Je leest het in dit artikel

DE KRACHT VAN CHINA

Het coronavirus brengt de enorme afhankelijkheid met China aan het licht. Nog nooit hebben bedrijven de Chinese invloed zo sterk gevoeld als op dit moment. En dat is niet gek, het land is goed voor 28% van de wereldwijde industriële productie. Nederlandse bedrijven importeren alleen al 40 miljard euro uit China wat gelijk is aan 9% van de totale import. Nu de Chinese productie de afgelopen tijd sterk is verminderd door minder capaciteit als gevolg van een gebrek aan personeel, is het goederenaanbod lager dan ooit wat zorgt voor een drastische verstoring in de aanlevering van transport en goederen.

DUIVELS DILEMMA

Het stilvallen van de aanvoer van producten vanuit China heeft een enorme impact op de productieprocessen en voorraden van bedrijven. Vooral bedrijven die afhankelijk zijn van productleveringen uit China gaan door een onzekere periode en zullen hoogstwaarschijnlijk leveringsproblemen krijgen. Wat doe je als ondernemers wanneer je verwacht dat je voorraden op gaan raken? Online retailers staan voor een duivels dilemma: nu al de rem op de verkoop zetten of toch stug door blijven gaan om zoveel mogelijk producten de deur uit te krijgen met het risico om toekomstige klanten teleur te stellen?

voorkomen is beter dan genezen

Veel bedrijven en webwinkels moeten anticiperen op de verminderde productie ten gevolge van het coronavirus en zijn genoodzaakt om hun schaarse voorraad te sparen om beschikbaarheidsproblemen te voorkomen. Coolblue, de op één na grootste webwinkel van Nederland, heeft ter voorkoming van voorraadtekorten het drastische besluit genomen om hun verkopen te temperen. Zo hebben zij hun marketingkanalen volledig dichtgedraaid en de prijzen van hun producten verhoogd. Webwinkel fonQ erkent ook leveringsproblemen te hebben en zet haar marketingactiviteiten op een lager pitje. Zij bekijken per dag welke producten ze nog actief willen promoten en welke niet. Ook Blokker, Hema en Action voorzien problemen in hun voorraad.

Blijf in het spel

Het coronavirus heeft de logistiek op losse schroeven gezet. Ondanks de impact van het virus op de wereldwijde logistieke sector, verhoogde tarieven en lagere capaciteit is er toch licht aan het einde van de tunnel. Met de juiste strategie kun je de supply chain in je onderneming in beweging houden en de bestellingen blijven uitvoeren. Lees hieronder wat tips!

communicatie is 'key'

Communicatie is vaak dé sleutel tot succes. Om je door al deze onzekerheid heen te manoeuvreren, is het essentieel om alle partijen regelmatig en goed te informeren. Ga vroegtijdig in gesprek met je leveranciers over gewijzigde productie-eisen of verwachte vertragingen en houdt je klanten proactief op de hoogte van mogelijke issues zoals vertragingen. Wanneer je iedereen betrokken houdt en komt met slimme oplossingen, heb je de helft van de strijd al gewonnen.

Moeiteloos boeken

smeer je inkopen uit over meerdere landen

Spreid het voorraadrisico om beschikbaarheidsproblemen te voorkomen. Probeer je artikelen op meerdere plaatsen in de wereld in te kopen of zorg voor de inkoop van vergelijkbare artikelen. Boek productieorders ruim van tevoren om vertraging te voorkomen en manage je voorraadbeheer slim door de binnenkomende orders van de afgelopen maand te bekijken en hier je levering op aan te passen. Door het verminderen van de aantallen die je in één keer laat produceren, ontdek je vele malen sneller of je fabrikant het kan leveren. Durf te denken in alternatieven en verminder de kans dat je klanten door de pijnlijke boodschap ‘dit artikel is momenteel niet op voorraad’ moet teleurstellen.

een goede transportvoorbereiding is het halve werk

Het is niet altijd gemakkelijk, maar als je hier zonder kleerscheuren uit wilt komen, moet je de komende maanden zorgvuldig plannen. Boek bij dringende voorraadtekorten een Express service of luchtvracht voor de levering van je zendingen. Let wel op, soms levert de ene vervoerder wel vanuit een bepaalde stad en de ander niet. Het spreiden van je transport over verschillende vervoerders en transportoplossingen is hierin een cruciale speler. Het laatste wat je wilt is de gehele voorraad ergens tijdens het transport komt stil te staan.

Internationale express vervoerders

coronavrees: met volle angst vooruit

De angst voor verspreiding van het coronavirus heeft de wereld in zijn greep. Hierdoor is de kans groot dat veel consumenten de komende tijd nog vaker aankopen veilig achter hun vertrouwde laptop bestellen, waardoor thuisbezorging naar alle waarschijnlijkheid zal exploderen. In combinatie met de verwachtte langere levertijden door voorraadsproblemen, is het nu nóg belangrijker om je verzendproces efficiënt in te richten.

Wil je geen enkel risico lopen en de coronavrees in je onderneming temperen? Koppel je webshop, marktplaats, CRM, ERP of WMS dan in een aantal simpele handelingen aan ons netwerk van meer dan 300 nationale en internationale vervoerders en koeriers. Hierdoor heb je altijd een naadloze oplossing binnen handbereik om ze de bezorgmachine voor je zendingen soepel te laten verlopen. Neem gerust contact met ons op en vraag naar de mogelijkheden.