De toekomst van fietsbezorging hangt af van deze drie aanpassingen

Jeroen Gehlen, medeoprichter van Wuunder, is fan van fietsbezorging. Maar de inzet ervan kan wat hem betreft beter. Hij noemt in deze blog drie stappen die gezet moeten worden.

Fietsbezorging is niet meer weg te denken uit het straatbeeld. En dat is een mooie ontwikkeling, omdat dit een milieuvriendelijke manier van bezorgen is. Ook al zien we steeds meer fietsbezorgers: ik ben ervan overtuigd dat we deze duurzame manier van bezorging nog veel optimaler kunnen inzetten. Daarvoor moeten er nog een aantal zaken veranderen. In deze blog noem ik de drie belangrijkste.

1. Samenwerking tussen vervoerders en retailers moet beter

Allereerst kan fietsbezorging pas echt floreren als vervoerders en retailers de handen ineenslaan om een geïntegreerd netwerk van fietsbezorgers en hubs op te zetten. Nu kiezen veel vervoerders nog voor een eigen fietskoeriersdienst, maar dat zet vaak niet genoeg zoden aan de dijk. De kosten voor het opzetten en onderhouden van een interne fietskoeriersdienst zijn immers hoog. Daarnaast kunnen logistieke uitdagingen, zoals capaciteitsbeheer, problemen opleveren. Een ander groot nadeel is dat fietskoeriers los van elkaar door de stad heen rijden, wat niet echt effectief is.

"Start hubs op, zo dicht mogelijk bij de ontvanger”

Het opstarten van hubs kan al een groot deel van bovenstaande nadelen weghalen. Dit zijn decentrale locaties waar goederen worden verzameld, gesorteerd en gedistribueerd. Vanuit hier kunnen fietskoeriers meerdere keren per dag pakketten inladen en terugbrengen. Doordat retailers in deze hub met elkaar samenwerken, rijden vervoerders niet los van elkaar door de stad, maar worden pakketten gebundeld bezorgd.

Voor optimale routes en efficiëntie is het wel belangrijk dat deze hubs zo dicht mogelijk bij de ontvanger liggen. De eerste stop om een pakket af te leveren, moet niet een halfuur fietsen zijn. Dan zijn namelijk de kosten veel te hoog. Past dit niet op een centrale locatie, dan kan er ook gedacht worden aan locaties zoals een parkeergarage. Hiermee reduceer je gelijk eventuele overlast.

2. Verpakkingen moeten anders

Het tweede punt waar kritisch naar gekeken moet worden, is de benutting van de opslagcapaciteit van fietskoeriers. Het nadeel van fietsbezorging is namelijk dat er veel minder ruimte is voor pakketjes dan in busjes. Dat betekent echter niet dat ze veel minder producten kunnen vervoeren. Er moet gewoon slimmer omgegaan worden met de ruimte. Zo kunnen er onder andere aanpassingen worden gedaan aan de verpakking. Vaak is bijvoorbeeld de fabrieksverpakking al voldoende voor het veilig vervoeren van een product en is het niet nodig om deze nog te verpakken in een extra doos.

3. Prijs moet op de schop

De last mile is een grote kostenpost voor retailers: het is goed voor maar liefst 60 procent van de totale bezorgkosten. Zodra wij vervoerders efficiënter kunnen laten werken, dan kunnen vervoerders ook een lager tarief hanteren voor een zending met een cargobike. Dat is niet alleen aantrekkelijk voor de retailer, maar ook fijn voor de portemonnee van de consument. Wanneer retailers namelijk de lagere bezorgprijs doorrekenen, krijgt de consument ook te maken met lagere prijzen.

Succesvolle fietsbezorging

Om fietsbezorging naar een hoger niveau te tillen, is een sterke samenwerking tussen retailers en vervoerders ontzettend belangrijk. Pas dan kan het systeem echt efficiënt ingericht worden. Dit vergt coördinatie, investering en tijd. Bovendien zullen vervoerders een verlaging van de kosten in overweging moeten nemen. Lastig, op het eerste gezicht, maar dat zorgt er uiteindelijk wel voor dat het volledige potentieel van fietsbezorging benut wordt.

Jeroen Gehlen is co-founder bij verzendplatform Wuunder.

Bron: (Logistiek.nl, 2024). De toekomst van fietsbezorging hangt af van deze drie aanpassingen. https://www.logistiek.nl/197285/de-toekomst-van-fietsbezorging-hangt-af-van-deze-drie-aanpassingen

Artikel_logistiek.nl_1920x1080