Dit is de groenste manier om pakketten thuis te krijgen

Je ziet ze door corona steeds vaker in je straat: busjes van DHL, PostNL, DPD, UPS en al die andere pakketbezorgers. Soms meerdere tegelijk en vaak zie je precies dezelfde busjes ’s avonds nog eens. Hoe duurzaam is thuisbezorgen? Nou, thuisbezorgen is in de meeste gevallen duurzamer dan naar de winkel gaan. Het hele proces kan alleen veel efficiënter en groener.

Eén busje kan zo’n honderd keer per dag stoppen om pakketten af te leveren. Dat is aanzienlijk groener dan wanneer honderd klanten naar een winkel gaan om deze producten te kopen of naar een parcelshop om deze pakketten op te halen. Sommigen zullen op de fiets gaan, maar velen ook met de trein, bus of auto. Bovendien moeten de winkels ook bevoorraad worden. Het ‘MIT real estate innovation lab’ heeft deze uitstoot onderzocht en afgelopen januari publiceerden ze hun conclusie: online shoppen en laten thuisbezorgen stoot gemiddeld 36 procent minder CO2 uit dan fysiek winkelen. Maar ondanks dat thuisbezorgen de duurzaamste optie blijkt, staan nog steeds al die bezorgbusjes in de straat. Dat moet toch slimmer kunnen? Klopt, dat kan het ook.

Winst in laatste kilometers

Wanneer we de complete reis van een product tot aan de consument bekijken, dan valt op dat het begin van die reis vrij efficiënt is georganiseerd. Fabrikanten vervoeren producten in bulk in een volgeladen vrachtwagen naar een distributiecentrum in de regio. In dit deel van het proces is weinig CO2-winst te behalen. Die winst ligt juist in de laatste kilometer die het product aflegt naar de consument. En volgens het World Economic Forum bepaalt die laatste kilometer momenteel 53 procent van de totale uitstoot – en kosten – van het hele transport.

Systeem gebouwd voor winkels

Om het manco van de laatste kilometer te begrijpen, blikken we terug in de tijd. Het hele transportecosysteem is ontstaan rondom het leveren aan winkels. De meest praktische manier om die te bevoorraden is vanaf een distributiecentrum, die vanwege hun omvang typisch zijn gesitueerd op een afgelegen bedrijventerrein. Vanaf daar worden rolcontainers of pallets vol goederen geleverd aan de winkel. Een efficiënt proces. Voor leveringen aan winkels.

Inefficiënt in vele opzichten

Toen de vraag ontstond om rechtstreeks aan consumenten te leveren, is dat precies zo georganiseerd: in grote magazijnen op afgelegen bedrijventerreinen. Daar worden de orders – een set steeksleutels, een overhemd, een flesje parfum – per stuk in dozen verpakt. Daarna nemen bezorgdiensten de pakketten mee. De dozen worden uitgeladen, gesorteerd en naar een ander sorteercentrum gebracht. Daar worden ze weer gesorteerd, weer in kleinere busjes ingeladen en rijden de bezorgdiensten af en aan naar de consument, soms wel meerdere keren per dag naar hetzelfde adres. En concurrerende bezorgdiensten doen precies hetzelfde en rijden zelfs naar diezelfde straat en adres.

Slimmer: laatste kilometer op de fiets

Het complete transport wordt een toonbeeld van efficiëntie door lokale, kleine opslagpunten in gebruik te nemen vlakbij de consument, net zo centraal gelegen als winkels. Fabrikanten en pakketdiensten kunnen die punten – bijvoorbeeld met rolcontainers – efficiënt bevoorraden. Vanuit zo’n lokaal opslagpunt bezorgt een fietskoerier goederen aan huis. Duurzamer en Hollandser kan haast niet. Bovendien neemt de leverzekerheid toe, omdat er minder schakels zoals tussenstops bij sorteercentra en pakketbezorgers in het proces zitten. Daardoor kan het hele transportproces ook nog eens sneller doorlopen worden. Afleveren binnen een uur, dezelfde dag, avond etc. of een bundeling van pakketten van verschillende vervoerders. De fietskoerier kan langskomen op een geschikt moment en staat ook nooit meer voor een gesloten deur. Afleveren bij de buren is dan ook verleden tijd. Winst op vele fronten dus, maar bovenal voor het klimaat. Want nu kunnen we afscheid nemen van de vele busjes in de straat. En van veel verpakkingsmateriaal, want doordat de vele tussenschakels ontbreken hoeft er niks extra in dozen verpakt, de fabrieksverpakking volstaat.

Benieuwd naar wat Wuunder voor jouw organisatie kan betekenen? Neem dan contact met ons op! Onze experts helpen je verder.

Altijd op de hoogte van de laatste Wuunder-ontwikkelingen en logistieke trends? Volg ons op social media!