De 'last mile' wordt steeds belangrijker

We kunnen er niet meer omheen: e-commerce is booming en het aandeel op de markt blijft almaar toenemen. Tussen 2014 en 2019 is de sales uit e-commerce wereldwijd verdrievoudigd, en het lijkt er nog niet op dat dit binnenkort tot een einde zal komen. Dat is natuurlijk niet gek, de nieuwe shopformule om aankopen online te bestellen kent eindeloze voordelen. Toch heeft dit waanzinnige succes ook haar keerzijde: meer rondrijdende bezorgauto’s. World Economic Forum (WEF) voorspelt dat deze toename gaat zorgen voor extra verkeersdrukte, opstoppingen en daarmee dus ook voor extra uitlaatgassen oftewel co2-uitstoot. We moeten dus iets doen om die ‘last mile’ beter en efficiënter te doen. Als er niks gaat veranderen zullen de gassen volgens WEF in 2030 zijn toegenomen met een schokkende 30%.  

Wat kan innovatie in de ‘last mile’ hieraan bijdragen? En misschien nog belangrijker, wat is daar precies voor nodig? 

DE GROOTSTE BOOSDOENER: ONTOEGANKELIJKE STEDEN
Het grootste probleem zit hem voor alsnog in de verstedelijking van de wereld. Meer mensen wonen, werken en zijn in de steden waardoor het verkeer en de drukte daar toeneemt. Dat is op zich al een ingewikkeld probleem. Femke Halsema, burgemeester van Amsterdam liet aan WEF weten dat er in Amsterdam ook veel groei verwacht wordt: “Amsterdam verwacht 1 miljoen inwoners te hebben in 2032, een toename van 20% vergeleken met vandaag. Ook het aantal banen zal toenemen met 30% tot 2040. Deze groei in werkgelegenheid en inwoners zal ernstige consequenties hebben voor verkeer en openbaar vervoer.” Uit cijfers van de gemeente blijkt dat 1 op de 8 voertuigen in Amsterdam een busje of vrachtwagen is. Een wake-up call, want de bruggen en wegen zijn helemaal niet gemaakt voor zoveel van dit zware geschut. Tot slot zijn de busjes die vaak ‘even op de stoep parkeren’ of met hun knipperende gevarenlichten aan ‘even’ de weg blokkeren een serieus probleem voor de verkeersveiligheid van de fietsers en voetgangers in de stad. De combinatie van het toenemende verkeer, inwoners, banen en de op zichzelf al groeiende e-commerce zorgen voor een zorgwekkende combinatie van factoren.

de zoektocht naar alternatieven

Er is een grootschalig onderzoek uitgevoerd door de gebundelde krachten van World Economic Forum, McKinsey & Company, World Business Council for Sustainable Development (WBCSD) en meer dan 20 publieke en private partners uit de sector die hun visie, ideeën, expertise en data beschikbaar stelde om bij te dragen aan de zoektocht naar alternatieven. De resultaten van deze zoektocht vind je in dit interessante onderzoek. De grootste alternatieven waar nu hard aan gewerkt word vind je terug in een mooi en duidelijk overzicht op pagina 14.

EN NU?

Door de jaren heen zijn er al heel veel trajecten gestart om de last mile en dus de overlast te beperken. Deze zijn onderverdeeld in zes verschillende categorieën, waarbij per categorie al diverse initiatieven zijn opgezet en zelfs al zijn uitgevoerd. In het onderzoek worden al deze initiatieven weer geplot op verschillende factoren zoals uitstoot, kosten (voor bedrijven), verkeershinder (voor gemeentes) en concurrentiegevoeligheid (voor de sector).

HET BEPERKEN VAN DE OVERLAST
De snelst haalbare en meest effectieve mogelijkheden die op alle factoren het beste scoort zou een combinatie zijn van ’s nachts bezorgen met elektrische auto’s, strengere controles met hogere boetes op dubbel geparkeerd staan en het veroorzaken van opstoppingen. Dit zou alleen op het gebied van uitstoot resulteren in een daling van 35% ten opzichte van de gestelde prognose voor 2030, wat dus nog lang niet voldoende is. Toch heeft het ook een groot voordeel: het heeft weinig invloed op de logistieke markt en kan vrijwel direct worden ingezet. Dit biedt absoluut kansen in tegenstelling tot bezorging met elektrische, zelfvliegende drones wat nog wel meer tijd nodig heeft. aarover gaan we binnenkort in gesprek met AVI, die nu de eerste testvluchten maken voor het bezorgen van medische spoedleveringen als donor-organen, AED’s en medicatie tussen verschillende ziekenhuizen.
MAAK IN DE 'LAST MILE' HET VERSCHIL
Gebruik de bestaande mogelijkheden

Dat er iets moet gebeuren is meer dan duidelijk en dat zal ook niemand ontkennen. Maar de grote brandende vraag is: hoe? En waar te beginnen? Wij zetten in ieder geval ons beste beentje voor door in ons netwerk van meer dan 300 vervoerders veel samen te werken met last-mile-experts die we koppelen aan de landelijke en wereldwijd opererende vervoerders. Hierdoor kunnen we in één keer voor meerdere vervoerders zendingen ophalen en afleveren. Handig voor de vervoerders en ook gemakkelijk voor jou omdat er maar één chauffeur aan je deur staat wat weer scheelt in de CO2 uitstoot. Ook zijn er in de meeste steden fietskoeriers beschikbaar die je super simpel en snel inschakelt via je Wuunder omgeving. Zo proberen wij nu alvast ons steentje bij te dragen aan de ervaring van jou, jouw klant, bewoners in de steden en natuurlijk het klimaat!

Meer weten over onze transportmogelijkheden? Neem geheel vrijblijvend contact met ons op.