Het belang van een goed retourbeleid

sales in e-commerce piekt

De groei in e-commerce als gevolg van corona, zorgt al een tijdje voor meer sales. Het advies #blijfthuis is door vrijwel alle mensen (gelukkig) opgevolgd met als resultaat dat zij hun aankopen grotendeels online bestellen. Volgens onderzoek van Ecommerce nieuws, is de omzet van webshops door corona met zo’n 61% gestegen. In vergelijking met vorig jaar zien we in het eerste kwartaal van 2020 een groei van meer dan 25% in de gehele sector. Uit de cijfers van SalesForce valt het op dat veel Nederlanders hun spullen voor het huishouden online kopen. Dit zien we ook terug onze cijfers, het aantal zendingen is gestegen tussen de 60 en 80% waarvan het grootste gedeelte bestaat uit tuin-, dier- en klusbenodigdheden. Blijkbaar willen we toch tijdens quarantaine thuis een gezellige plek creëren. En terecht! Maar een groei in e-commerce, zal logischerwijs ook leiden tot meer retouren. In dit artikel leggen we je het belang van een goed retourbeleid uit en geven je tips hoe je dit nou het beste kan aanpakken.

een goed retourbeleid: de kans om klanten aan je te binden

Een toename in je sales is natuurlijk geweldig! Maar deze tijd is ook dé uitgelezen kans om je klanten nog beter aan je te binden. Hoe? Door de klantervaring zo goed mogelijk te laten verlopen. Een vervelend of ronduit slecht retourbeleid creëert namelijk voor veel klanten drempels om een bestelling daadwerkelijk te plaatsen. Zodra een bestelling niet eenvoudig terug kan, wil je natuurlijk liever niet het risico lopen dat je er niet meer vanaf komt. Daarnaast biedt een goed en inzichtelijk retourbeleid extra contactmomenten en dus nieuwe mogelijkheden tot upsell of de verkoop van een vervangend product. Waar de meeste webshops hun klantreis beeïndigen na de aankoop, biedt Wuunder mogelijkheden om ook na de aankoop nog te controleren of je klanten tevreden zijn. We weten namelijk als geen ander het belang van een goed retourbeleid. Hierbij kun je onder andere denken aan gepersonaliseerde track-en-trace e-mails, maar ook aan een soepel retourbeleid dat verder gaat dan alleen ‘breng maar naar een Parcelshop’. Hieronder lees je drie voorbeelden.

stuur het retourlabel na

Wanneer een klant aangeeft het gekochte product te willen ruilen, kun je in MyWuunder heel eenvoudig de retourzending boeken. Vervolgens verstuur je het label met één druk op de knop per e-mail naar je klant. Het enige wat de klant nog hoeft te doen is het uit te printen en te gebruiken.

Extra handig is dat alle retourzendingen die geboekt zijn in je MyWuunder omgeving, direct verschijnen in jouw retour portal. Hierdoor kun je precies zien wat de statussen zijn van alle zendingen die onderweg zijn naar je onderneming.

Retour label gemakkelijk versturen of uitprinten

heeft je klant geen printer?

Dan stuur je het verzendlabel met hetzelfde gemak per post naar de klanten thuis. Wanneer deze op de deurmat valt, kan deze direct op de verpakking worden geplakt.  

stuur de retourlabels direct mee met de bestelling

Wil je het retourneren nog laagdrempeliger maken? Dan kun je ervoor kiezen om tijdens het boeken van de heenweg automatisch een retourlabel te boeken en deze alvast bij de bestelling mee te geven. Hierdoor kan een klant direct het label op de verpakking plaatsen wanneer deze retour moet. Wanneer de zending bij de vervoerder wordt gescand, verschijnt de retourzending meteen in je MyWuunder dashboard. Zo heb je direct een overzicht van welke zendingen onderweg terug zijn. Misschien is dat wel dé uitgelezen kans om aan je klanten te vragen wat er aan de bestelling mankeerde en of ze liever een andere kleur, maat of vervagend product zouden willen?

retourlabel als standaard?

Om het je nóg makkelijker te maken, kun je via MyWuunder nu ook standaard een retourlabel printen bij iedere order. 

ultiem ontzorgen

Wuunder_retour pick-up

Gaat het om grotere zendingen? Of wil je jouw klanten ultiem in de watten leggen? Met slechts een paar drukken op de knop plan je een pick-up bij het adres van je klant in plaats van het terugsturen via een parcelshop. De vervoerder gaat dan langs bij je klant om de zending op te halen. Niet alleen super handig voor je klant, maar soms ook noodzakelijk als de verpakking te groot is om via een parcelshop retour te sturen.

Wuunder kan zelfs een ophaalafspraak voor je maken zodat de vervoerder op een afgesproken dag bij je klant op de stoep staat. Daarnaast kunnen we zorgen dat de vervoerder het retourlabel print en meeneemt naar de klant thuis. Zo hoeft je klant écht helemaal niks meer te doen, behalve te laten weten dat hij of zij het product graag wil retourneren. En dat is voor jou weer een extra contact momentje!

meer ontdekken over onze meerwaarde?

Wil je meer weten over het belang van een goed retourbeleid? Of ben je benieuwd naar de meerwaarde die Wuunder kan toevoegen aan je onderneming en de ervaring van jouw klanten? Neem dan gerust contact met ons op! We verkennen graag samen met jou hoe we je het beste kunnen helpen en ondersteunen.