Het online aankoopgedrag van de nederlandse consument

Sinds de uitbraak van het coronavirus is het online aankoopgedrag van de Nederlandse consument enorm veranderd. AfterPay deed hier onderzoek naar onder 5.500 consumenten. We hebben enkele interessante feiten voor je op een rijtje gezet.

Redenen om meer online aankopen te doen

In vergelijking met voor de corona-uitbraak, zijn de online aankopen in Nederland met 48% gestegen. De oorzaak? De angst om besmet te raken door ontmoetingen in fysieke winkels blijkt de grootste reden. Ook speelt het gemak van online shoppen hierin een prominente rol. Veel consumenten hebben hun wensenlijstje uitgebreid en zijn in meerdere categorieën gaan shoppen.

De financiële zorgen in de samenleving nemen toe

Hoewel de online aankopen sinds de corona-uitbraak onafgebroken zijn gestegen, zijn we de piek inmiddels voorbij. In de eerste helft van mei lag het percentage namelijk 3% hoger. De voornaamste reden voor deze kleine daling, zijn de zorgen over de financiële onzekerheid in de samenleving. Daarnaast zijn de persoonlijke financiële situatie en de wil om lokale fysieke winkels te steunen ook twee drijfveren voor een daling in de online aankopen. Toch heeft de bezorgdheid om gezondheid eind mei weer een kleine stijging gehad. 38% van de ondervraagde ziet dit nog steeds als een zorg.

What's next?

100% zeker weten wat er in de toekomst gebeurt, kan niemand. Maar een voorspelling doen daarentegen kan wel. Hoewel de groei op een lager pitje zal staan, blijven de online aankopen in juni naar verwachting toenemen. Het feit dat consumenten hun vakantiegeld hebben ontvangen, draagt daar zeker aan bij. De kloof tussen consumenten die aangeven meer en minder online te gaan winkelen, wordt steeds kleiner. De categorie ‘levensmiddelen en boodschappen’ kent sinds de corona-uitbraak een enorme stijging. AfterPay voorspelt dat deze trend de komende maand nog zal voortzetten. 

Wat opvalt is dat de extreme groeispurt in de categorieën ‘tuinbenodigdheden’ en ‘gereedschap/bouwmaterialen’ begint af te nemen. De categorie ‘mode’ daarentegen is behoorlijk gegroeid in aantal online aankopen. Waar midden maart nog 18% van de ondervraagden een online aankoop deed, is dat ondertussen 28%.

 

Wat vindt de consument belangrijk bij het online shoppen?

AfterPay onderzocht ook waar consumenten het minst tevreden over zijn. Wat blijkt? De minste klanttevredenheid ligt op het gebied van customer service en het retourproces. Ook zijn consumenten minder tevreden over de levertijd. Wil je hier meer over weten? Lees dit artikel.

wuunder to the rescue

Merk je ook dat je wat hulp bij kunt gebruiken bij het beter informeren van je klanten over vertragingen? Of kun je wat hulp gebruiken bij je customer service activiteiten? Wellicht zijn Wuunder’s innovatieve services wat voor jou.

wuunder's innovatieve services

Combineer vervoerders

Snelle levertijden

Zijn de lange levertijden een blok aan je been? Door met Wuunder te verzenden krijg je onbeperkt toegang tot 300 vervoerders en 10.000 transportoplossingen. We hebben een divers aanbod aan Sameday en Nextday vervoerders en koeriers. Hierdoor kun je de belofte ‘vandaag besteld, vandaag in huis’ of ‘vandaag besteld, morgen in huis’ waarmaken. 

Handigheidjes voor je klant

Customer service

Heb je de capaciteit niet om je klanten te woord te staan? Wuunder kan dit volledig van je overnemen. Onze customer service collega’s nemen jouw telefoontjes op en behandelen iedere vraag in detail. Is dit een stapje te ver? Dan kun je ook profiteren van de proactieve opvolging en bewaking van je zendingen. We houden alle zendingen nauwkeurig in de gaten en nemen bij problemen direct contact op met de vervoerder. Ook informeren we de klant over de zending, zodat men altijd op de hoogte is over de voortgang. 

Retourzendingen

Wuunder biedt verschillende mogelijkheden om het retourneren van zendingen makkelijk te laten verlopen. Onze collega’s van customer service informeren je klant als de zending langer dan 3 dagen bij een parcelshop ligt. Moet er alsnog een retourzending worden aangemaakt? Dan bepaal je zelf de voorwaarden. Plan een pick-up bij de klant thuis of laat ze zelf een afleverpunt naar keuze selecteren. 95% van de klanten komt terug voor een herhalingsaankoop wanneer de retourzending goed verliep. 

Heb je nog vragen of kunnen we je ergens anders bij helpen? Bel of mail ons gerust! Onze specialisten helpen je graag verder.