Online retail zet in op beleving, maar fulfilment en transport kan beter

Nederlandse online retail is op hoog niveau, mede mogelijk gemaakt door getalenteerde e-commerce webshop developers. Waar de hele IT-wereld zich steeds verder specialiseert, worden developers van webshops steeds meer alleskunners. Ze zijn thuis in allerlei technologieën en de laatste plug-ins, kunnen een karakteristiek design tot de kleinste details doorvoeren, denken de usability optimaal door en verzorgen een stabiele hosting. Bovendien is dat alles de norm geworden. Je onderscheidt je er steeds minder mee. Hoe dan wel? Bijvoorbeeld door in de check-out de klant te verrassen met transportmogelijkheden.

De meeste webshops zijn dik voor mekaar. De positionering, de uitstraling, de toegankelijkheid; het is over het algemeen van hoog niveau. Een fantastisch gezamenlijk resultaat van de Nederlandse webshopbouwers, maar het heeft ook een keerzijde: dat superhoge niveau is nu de norm. De bouwer en de eigenaar van de webshop kunnen zich steeds minder mee onderscheiden.

Alle details samensmeden

Online retail zit boordevol concurrentie. Een doordachte en goed verzorgde webshop is een randvoorwaarde, geen garantie voor succes. Vandaag maak je het verschil met een unieke positionering en een merkbeleving die je doortrekt tot in de kleinste details. Van een selectief assortiment tot karakteristiek ontwerp, tone-of-voice en aflevering van je artikelen aan huis: het moet allemaal een geheel zijn. En juist dat laatste gedeelte van fulfilment en transport kan veel beter.

Fulfilment cruciaal, maar mogelijkheden onbenut

Als webshopbouwer is het vaak lastig “om op de stoel van de klant te gaan zitten” als het gaat over fulfilment. Leg je centraal je voorraad neer binnen Europa, binnen Nederland of op diverse plekken binnen een stad? Toch zijn het vragen die gesteld moeten worden, omdat ze invloed hebben op de transportservices die gekozen worden in de check-out. Lange afstanden zorgen voor langzame en minder betrouwbare leveringen en lokale magazijnen kunnen zelfs zorgen voor aflevering in bijvoorbeeld een uur. De technische impact van “transportopties” in de check-out wordt vaak gezien als complex of gelinkt aan voorraadsystemen. Dat hoeft het echter niet te zijn als je dit uitbesteed aan een specialistische partij. Je wil geen tijd verspillen aan het aanmaken van ‘verzendregels’ in je webshop per transportservice en dat ook nog eens op landniveau. Bijvoorbeeld: een pakket verstuurd binnen Nederland kost €5 met een levertijd van één dag, en een pakket naar verstuurd naar België kost €7 met een levertijd van twee dagen. Die tijd is echt voorbij.

Nog steeds zien we veel developers en online retailers die niet op de hoogte zijn van alle mogelijkheden die fulfilment biedt. Aan de ene kant is dat begrijpelijk, een retailer of developer doet al zoveel. Aan de andere kant zijn het eenvoudig verwerken van orders en een gepaste bezorging juist cruciaal voor een succesvolle webshop. Op dat vlak zijn de laatste tijd veel gave mogelijkheden ontstaan.

Meer mogelijkheden

Onder meer deze mogelijkheden laten veel developers en retailers liggen:

  • Meerdere vervoerders. SameDay delivery, fietskoerier, DHL, PostNL, afhaalpuntlevering, waarom zou je kiezen? Retailers kunnen eenvoudig samenwerken met meerdere vervoerders. Zo zijn ze niet van één partij afhankelijk en kan de klant zijn eigen voorkeur bepalen.
  • Dynamische check-out. Voorkom onaangename verrassingen en geef bezoekers tijdens het boeken live inzicht in de actuele levertijden en verzendkosten van verschillende vervoerders. Dan weten ze waar ze aan toe zijn.
  • Extra communicatiemomenten. Naast de standaard orderbevestiging en track & trace is er veel meer mogelijk. ‘Je nieuwe loungebank is glansrijk door onze laatste inspectie gekomen en wordt vandaag meegegeven aan de vervoerder.’ Dat soort persoonlijke berichten brengt je merk tot leven.
  • Groener. Duurzaamheid breng je tot uiting in transport. Werk met transporteurs die efficiënt plannen en weinig kilometers rijden, en vervoersmiddelen inzetten die weinig CO2 uitstoten. Een fietskoerier benadrukt het beste de duurzaamheidsambities van de retailer.
  • City fulfilment center. Dit is de laatste trend. Voor supersnelle en groene levering werken retailersmet een partij die producten dichtbij de klant op voorraad houdt, en vanuit daar met een fietskoerier uitlevert. Supersnelle levering zonder extra verpakkingsmateriaal en met minimale CO2-uitstoot

Developer aan zet

De vraag om meer mogelijkheden in het verzendproces komt vaak terecht op het bordje van de developer. Niet dat hij op dat vlak specialist is, en dat hoeft hij ook helemaal niet te worden. In plaats van een webshop koppelen aan een enkele vervoerder, kan hij met een simpele API de webshop net zo goed verbinden met bijvoorbeeld een transportmanagementplatform. Dan kan de retailer samen met de specialist het proces naar keuze inrichten en veranderen in wat en wanneer hij maar wilt.

Benieuwd naar wat Wuunder voor jouw organisatie kan betekenen? Neem dan contact met ons op! Onze experts helpen je verder.

Altijd op de hoogte van de laatste Wuunder-ontwikkelingen en logistieke trends? Volg ons op social media!