Krijg inzicht in levertijden en vertragingen tijdens de drukste periode van het jaar

November en december zijn de drukste maanden van het jaar in pakketland. Met Wuunder’s Pakketradar kun je per provincie zien wat de vertragingen zijn per week van 1 november tot en met 24 december 2023.

Benieuwd naar de levertijden tijdens de feestdagen van PostNL, DHL, DPD, FedEx, TNT, GLS en UPS? We hebben ze voor je op een rijtje gezet.

Op de hoogte blijven van de pakketdrukte?
We houden je niet alleen op de hoogte van de actuele vertragingen, maar sturen je ook onze voorspellingen voor de komende week. Zo kun je anticiperen op de drukte en de beste service blijven leveren aan jouw klanten.

Update week 48: Eén op de vijf pakketten vertraagd door Black Friday en pakjesavond

Wuunder verstuurde vijftien procent meer pakketten dan in dezelfde week van vorig jaar

Amsterdam – Vorige week (week 48) was gemiddeld maar liefst twintig procent van de pakketten vertraagd. Dit blijkt uit de Pakkatradar, een data-analyse van Wuunder. Vorige week werd natuurlijk een deel van de pakketten van Black Friday nog bezorgd en het was tegelijkertijd de laatste week waarin bestellingen voor pakjesavond gedaan konden worden. Deze week wordt jaarlijks door de logistieke sector dan ook ervaren als een van de drukste weken van het jaar. Nog niet eerder dit jaar was het aantal vertraagde pakketten gemeten door Wuunder, zo hoog als de twintig procent in week 48. In vergelijking met dezelfde week in 2022, zag Wuunder ook een toename van vijftien procent in het aantal pakketten dat verstuurd werd. 

Meeste vertragingen in Drenthe en Zuid-Holland

Consumenten in de provincies Drenthe en Zuid-Holland moesten vorige week het vaakst langer dan gebruikelijk op hun pakketje wachten. Daar was respectievelijk 24,5 en 24,2 procent van de pakketten vertraagd. De provincies Limburg, Friesland en Utrecht kenden met respectievelijk 16,1, 16,7 en 17,6 procent de minste vertragingen. 

Voorspelling deze week

De vertragingen van vorige week betekenen gelukkig niet dat consumenten deze week ook langer moeten wachten op hun bestellingen. Vervoerders hebben naar verwachting de vertragingen bijgewerkt: gemiddeld doet een pakket er deze week na het ophalen door de vervoerder gewoon weer één dag over om bij de consument thuisbezorgd te worden. Alleen afgelopen maandag (4 december) deden pakketten er gemiddeld wat langer over.

PR 2023 Weekly Predictions - 49

Jeroen Gehlen, co-founder van Wuunder: “Ik heb bewondering voor hoe de vervoerders de pakketdrukte van dit jaar bolwerken. Als je nagaat dat de ervaring leert dat week 48, samen met de week voor Kerstmis, de drukste week van het jaar is, dan is één op de vijf pakketten vertraagd geen slechte score. Als je als retailer vorige week hogere vertragingen kende dan het landelijk gemiddelde, is het wel verstandig te kijken of je komende weken kunt opschalen. Bijvoorbeeld door te werken met meer orderpickers zodat je sneller kunt versturen of werken met Express of Sameday vervoerders die een hogere leverkwaliteit kennen. Op die manier kun je zorgen dat de kerstcadeaus wél op tijd aankomen.”

Hoe het werkt

In de Pakketradar geven we de vertraging van pakketten weer per provincie: van het donkerste groen wat staat voor 0 procent vertraging tot zwart wat staat voor meer dan 30 procent vertraging.

• We zien iets als vertraging wanneer een pakket niet is afgeleverd op de bestemde leverdatum.

• Afhalingen of leveringen in een parcelshop en problemen die verband houden met de verzender of ontvanger worden ook niet meegerekend bij het berekenen van de vertragingen.

• De cijfers worden gebaseerd op zendingen van de grootste vervoerders in Nederland.

De volgende vervoerders zijn hierin meegenomen:

Vervoerders: PostNL

PostNL

Vervoerders: DHL

DHL eCommerce

Vervoerders: DPD

DPD

Vervoerders: GLS

GLS

Inzicht in actuele vertragingen en voorspellingen

Onze klanten hebben via een persoonlijk dashboard inzicht in vertragingen van de eigen verzendingen.

Hierdoor kun je op zending-niveau volgen wat gebeurt. Dat geeft gemak en overzicht.

De pakketradar in het nieuws