Pakketradar

Meer inzicht in de levertijden en vertragingen in 2021

In 2021 stopten we de Pakketradar in een nieuw jasje. Per provincie kun je zien wat de vertragingen zijn per week en per dag, van 1 november tot en met 24 december.

Richting het einde van 2022 zullen we weer meer informatie toevoegen aan de Pakketradar. Voor nu zie je hieronder een overzicht van de vertragingen van week 44 tot en met 51. Daarnaast vind je ook de dagelijkse vertragingen van 1 november tot en met 24 december.

De drukte bij vervoerders zal dit jaar niet afnemen. Zij ervaren het hele jaar door een piekperiode waar tijdens feestdagenperiode aan het einde van het jaar nog een aantal schepjes bovenop komen. Hoe anticipeer je daarop?  Maak een afspraak met één van onze experts, die geeft je het gepaste advies.

Vertragingen in weken 44 tot en met 51

Op de kaart hieronder zie je de vertragingen in percentages in Nederland in weken 44 tot en met 51, en dat per provincie.

Aan deze data kunnen geen rechten worden ontleend.

Het donkerste groen staat voor 0 procent vertraging, zwart voor meer dan 30 procent vertraging.

44
45
46
47
48
49
50
51
Vertraging in procenten (per week)
4
5
5
3
18
7
9
13

Vertragingen per dag in weken 44 tot en met 51

In de video hieronder zie je de vertragingen in percentages per regio van maandag 1 november tot en met vrijdag 24 december. Zondagen zijn niet getoond, aangezien er dan geen leveringen worden gedaan.

Aan deze data kunnen geen rechten worden ontleend.

Wat meteen opvalt is dat bijna alle maandagen erg donker kleuren. Dit is te verklaren door het lagere aantal ontvangen pakketten ten op zichten van de andere dagen van de week. Vervoerders leveren niet op zondag, wanneer het gaat om B2C-leveringen, en niet op zaterdag en zondag, als het gaat om B2B-zendingen. Wel worden zendingen verwerkt in de sorteer- en distributiecentra. Dit geeft de gelegenheid om eventuele vertraagde pakketten van de vorige week in het weekend “in te halen”. Een groot deel hiervan zijn dan de vertraagde pakketten die we op de maandagen zien.

Verantwoording analyse

De kaart ‘Vertragingen in weken 44 tot en met 51’ geeft een wekelijkse momentopname van de vertragingen per provincie in Nederland. Het percentage vertraagde pakketten dat elke week wordt bezorgd, wordt aangegeven door het kleurverloop. De kaart ‘Vertragingen per dag in weken 44 tot en met 51’ geeft een dagelijks overzicht van vertragingen in provincies in Nederland. Het percentage vertraagde pakketten per dag (maandag tot en met zaterdag) wordt aangegeven door het kleurverloop.

Pakketten worden als vertraagd beschouwd als ze niet zijn afgeleverd de volgende werkdag. Voor de Waddeneilanden rekenen sommige vervoerders een extra werkdag. Dit is niet meegenomen. Afhalingen of leveringen in een parcelshop en problemen die verband houden met de verzender of ontvanger worden niet meegerekend bij het berekenen van de vertragingen.

De kaarten zijn gebaseerd op zendingen bij de grootste Nederlandse vervoerders. De volgende vervoerders zijn hierin meegenomen:

  • GLS
  • DHL Parcel
  • DPD
  • PostNL

Altijd op de hoogte van de laatste Wuunder-ontwikkelingen en logistieke trends? Volg ons op social media!