Pakketradar

Meer inzicht in de levertijden en vertragingen in 2021

Ook dit jaar publiceert Wuunder wekelijks verschillende overzichten die meer inzicht geven in de levertijden en vertragingen rond de feestdagenperiode. Dit jaar stoppen we de Pakketradar in een nieuw jasje: uitgebreidere en meer gedetailleerde informatie in nieuwe grafieken.

Iedere week zal je vier vernieuwde overzichten vinden. We geven je meer informatie over de vertragingen per provincie, meer inzicht in de gemiddelde levertijd in 2021 en een voorspelling van de levertijden in de komende week. Zo weet jij hoe het zit met de drukte bij de vervoerders. Weten hoe je hier het beste op anticipeert? Maak een afspraak met één van onze experts, die geeft je het gepaste advies.

Of het druk is? Nou, énorm! De laatste paar weken gaat het in de media al vaak over de pakketdrukte. Samengevat is het verhaal eigenlijk simpel: het online aankoopgedrag van mensen is het afgelopen jaar enorm gestegen, zo erg dat vervoerders moeite hebben om alle bestellingen op tijd te bezorgen. De boodschap is dan ook om alles zo snel mogelijk te bestellen.

Vertragingen in weken 44 - 47

Op de kaart hieronder zie je de vertragingen in percentages in Nederland in weken 44 – 47. 

Aan deze data kunnen geen rechten worden ontleend.

De kaart laat het percentage vertragingen per regio zien in weken 44 – 47. Het donkerste groen staat voor 0 procent vertraging, rood voor 10 procent vertraging.

Vertragingen per dag in week 47 (22 november - 27 november)

In de video hieronder zie je de vertragingen in percentages per regio van maandag 22 november tot en met zaterdag 27 november.

Aan deze data kunnen geen rechten worden ontleend.

Wat meteen opvalt is dat maandag 22 november helemaal rood kleurt op de kaart. Dit is te verklaren door het lagere aantal verstuurde pakketten ten op zichte van de andere dagen van de week. Vervoerders leveren niet op zondag, wanneer het gaat om B2C-leveringen, en niet op zaterdag en zondag, als het gaat om B2B-zendingen. Wel worden zendingen verwerkt in de sorteer- en distributiecentra. Dit geeft de gelegenheid om eventuele vertraagde pakketten van de vorige week in het weekend “in te halen”. Een groot deel hiervan zijn dan de vertraagde pakketten die we op de kaart van maandag zien.

Gemiddelde levertijden in 2021

In de grafiek hieronder zie je de gemiddelde levertijden vanaf januari 2021 tot en met oktober 2021.

Aan deze data kunnen geen rechten worden ontleend.

Voorspelling gemiddelde levertijden week 48

In de grafiek hieronder zie je een voorspelling van de gemiddelde levertijden in week 48.

Aan deze data kunnen geen rechten worden ontleend.

Verantwoording analyse

De kaart ‘Vertragingen in weken 44 – 47′ geeft een wekelijkse momentopname van de vertragingen in 90 regio’s in Nederland. Het percentage vertraagde pakketten dat elke week wordt bezorgd, wordt aangegeven door het kleurverloop. De kaart ‘Vertragingen per dag in week 47′ geeft een dagelijks overzicht van vertragingen in 9 regio’s in Nederland. Het percentage vertraagde pakketten per dag (maandag tot en met zaterdag) wordt aangegeven door het kleurverloop.

Pakketten worden als vertraagd beschouwd als ze niet zijn afgeleverd de volgende werkdag. Voor de Waddeneilanden rekenen sommige vervoerders een extra werkdag. Dit is niet meegenomen. Afhalingen of leveringen in een parcelshop en problemen die verband houden met de verzender of ontvanger worden niet meegerekend bij het berekenen van de vertragingen.

Voor de grafieken ‘Gemiddelde levertijden in 2021’ kijken we naar de werkdagen tussen de pick-up en levering van iedere service. Voor de grafiek ‘Voorspelling gemiddelde levertijden week 48’ kijken we naar de hele week. Zowel particuliere als zakelijke zendingen zijn meegenomen in deze analyses. Levertijd is de tijd vanaf de eerste scan van het verzendlabel bij de vervoerder tot aan de afleverscan (dus wanneer het pakket door de ontvanger in ontvangst is genomen).

Om de data te voorspellen, is gebruik gemaakt van een tijdreeksanalyse (time series statistical modeling).

De kaarten zijn gebaseerd op zendingen bij de grootste Nederlandse vervoerders. De volgende vervoerders zijn hierin meegenomen:

 • GLS
 • DHL Parcel
 • DPD
 • PostNL

De grafieken zijn gebaseerd op zendingen bij de grootste Nederlandse vervoerders. De volgende services zijn hierin meegenomen:

 • DHL Europlus Benelux
 • DHL FOR YOU
 • DHL Parcel Connect
 • DPD Classic
 • DPD Home
 • DPD Parcelletter
 • GLS Business Parcel
 • GLS Euro Business Parcel
 • PostNL
 • PostNL Brievenbuspakket

Altijd op de hoogte van de laatste Wuunder-ontwikkelingen en logistieke trends? Volg ons op social media!