Bel me terug

WUUNDER SUPPORT

Probleemloos door de douane

Als je zendingen naar landen gaat sturen die douane plichtig zijn (meestal landen buiten de Europese Unie) dan wordt je zending alleen afgeleverd als je een commerciële factuur meegeeft aan de vervoerder.

Binnen Europa zijn er een paar uitzonderingen waar een commerciële factuur wel noodzakelijk is:

- Italië: SanMarino, VaticaanStad, Campioned’Italia en Livigno
- Spanje: CanarischeEilanden
- Noorwegen
- Zwitserland
- Liechtenstein
- en straks mogelijk het Verenigd Koninkrijk

Bevestig 3 exemplaren van deze commerciële factuur aan de buitenkant van iedere zending. Hiervoor kun je het beste een Dokulop oftewel een "plakzak" gebruiken. Eén exemplaar is voor het land waar je vanuit exporteert, één is er voor het land waarnaar je verstuurt en één exemplaar is voor de ontvanger. Bewaar altijd ook een exemplaar voor jezelf zodat je weet wat er is meegestuurd.

Naar sommige landen zijn daarnaast nog extra documenten nodig zoals een Certificaat van Oorsprong (CvO).

Zodra je zending douane plichtig is dan worden er douane toeslagen door de vervoerder aan jou in rekening gebracht. De ontvanger krijgt daarnaast het verzoek om invoerrechten en belasting te betalen. Worden deze niet voldaan dan brengt de vervoerder deze in rekening bij de verzender. Lees hieronder meer over leveringsvoorwaarden.

Laat ons een extra check doen als je nog niet eerder een commerciële factuur hebt opgesteld.

Commerciële factuur

De commerciële factuur wordt ook vaak een handelsfactuur of Commercial invoice genoemd en moet aan alle wettelijke eisen voldoen:

 1. Maak gebruik van briefpapier met je bedrijfslogo. Het is handig om hier standaard je eigen Btw-/ID-nummer en EORI-nummer te zetten. Nog geen EORI-nummer? Vraag het dan aan bij de Belastingdienst.

 2. Stel de volledige handelsfactuur op in het Engels. Handgeschreven informatie wordt niet geaccepteerd. Het is handig om ieder document te voorzien van een handtekening met naam in blokletters (of stempel) en datum van ondertekening.

 3. Zet op alle documenten een uniek factuur / referentienummer. Maak het jezelf gemakkelijk en zorg dat de nummering doorlopend en uniek is. Tijdens het boeken van de zending gebruik je dit nummer zodat dit ook op het verzendlabel komt.

 4. Volledige naam en adresgegevens van de leverancier (verzender) en afnemer inclusief telefoonnummer (ontvanger). In sommige landen is het BTW-nummer (VAT-nummer) van de ontvanger verplicht.

 5. Aantal pakketten of pallets plus het totaal gewicht per artikel.

 6. Per artikel een duidelijke (volledige) omschrijving van het geleverde product. Gebruik voor de goederenomschrijving een specifieke handelsbenaming. Op basis van deze goederenomschrijving moet het mogelijk zijn om deze per goederensoort in te kunnen delen in het douanetarief. Dus gebruik geen product coderingen of algemene omschrijvingen zoals gift, sample, spareparts etc. Dit heeft mogelijk vertraging van de zending tot gevolg omdat de inhoud van de zending gecontroleerd moet worden om de goederen in te kunnen delen in het juiste goederensoort / douanetarief.

 7. Per artikel het douane-statistieknummer oftewel de HS code (minimaal een 6 cijferige code gebruiken), de hoeveelheid van het geleverde product en de eenheidsprijs exclusief btw. Vermeld meteen ook het land van oorsprong want dit is verplicht naar een aantal landen.

 8. Als een zending geen commerciële waarde heeft zoals gift/sample. Vermeld dan elke afzonderlijke goederensoort en vermeld onderaan de factuur: "Gift shipment/Sample shipment, no commercial value, value for customs purposes only".

 9. Totale factuurprijs en de munteenheid. Het is handig om ook eventuele kortingen toe te voegen. Als deze niet in de eenheidsprijs zijn opgenomen.

 10. Leveringsvoorwaarden in geval van een commerciële zending (Incoterms) en de betreffende plaats. Bijvoorbeeld: DAP Oslo, of DDP Zürich. Het is handig om ook de betalingsvoorwaarden te vermelden en bij commerciële zendingen de reden van export. Zoals bijvoorbeeld definitieve export, tijdelijke export of wederuitvoer. Meer info lees je hier.

Leveringsvoorwaarden (Incoterms)

Bij internationale handel horen ook leveringscondities. Hier zijn internationale afspraken over gemaakt die zijn vastgelegd in de Incoterms. Hierdoor is duidelijk:

- Wie verantwoordelijk is voor het transport, verzekering, invoer- en de douanekosten van de zending.

- Wie het transport regelt en tot welke locatie (terminal, tot aan de deur etc).

- Wie verantwoordelijk is voor de goederen in iedere stap van het transport. Belangrijk hierbij is het moment waarop het risico en de kosten van de levering overgaan van de verkoper naar de koper.

Meer informatie kun je lezen op de website van evofenedex . De meest gebruikte leveringsvoorwaarden hebben we kort onder elkaar gezet:

 • CIP: carriage and insurance paid to (Vrachtvrij inclusief verzekering tot)
  De verkoper regelt en betaalt de vervoerder die de goederen aflevert. De (eerste) vervoerder neemt echter de risico’s over bij aanname. De verkoper betaalt ook de uitvoerkosten en de verzekering.
 • CPT: carriage paid to (Vrachtvrij tot)
  De verkoper regelt en betaalt de vervoerder die de goederen aflevert. De (eerste) vervoerder neemt echter de risico’s over bij aanname. De verkoper betaalt ook de uitvoerkosten. De koper moet zorgen voor de verzekering van de goederen. Bij schade wil dit nog wel eens voor discussie zorgen.
 • DAP Delivered At Place (Franco ter plaatse)
  Dit is de meest gebruikte leveringsconditie waarbij de verkoper levert de goederen aan de koper op het moment van afleveren. De ontvanger betaalt eventuele invoerrechten en douanekosten. Mocht je zending retour komen dan betaal je zowel het transport (heen- & terug) plus de douanekosten.
 • DDP: Delivered Duty Paid (Franco inclusief rechten)
  De verkoper levert de goederen aan de koper op het moment van afleveren en betaalt zelf ook de invoerrechten. Dit laatste zorgt regelmatig voor onaangename verrassingen.

Met Wuunder heb je altijd de beste prijs voor je zending.

Altijd. Overal. Voor iedereen.

Voor onderweg: boek en volg je zending eenvoudig via mobiel of tablet.
Voor op kantoor: boek en volg je zendingen via de webbrowser op je computer.
Voor in het magazijn: werk er mee op je mobiel, computer of via api-connectie.
Voor in je webshop: via plug-in, extensies of api al je zendingen en retouren snel geregeld.

       

Je zending in minder dan 60 seconden geregeld, dat noemen we nou efficiënt werken. We laten je direct een overzicht zien van de drie scherpste tarieven inclusief toeslagen en halen je zendingen gratis op. Zo bespaar je tijd wat je in je onderneming zelf kunt steken.

Shipping with DHL
Shipping with bpost
Shipping with DPD
Shipping with FedEx Express
Shipping with Post NL
Shipping with Rhenus
Shipping with TNT
Shipping with UPS
Shipping with GLS
Shipping with Red je Pakketje
Shipping with DHL
Shipping with bpost
Shipping with DPD
Shipping with FedEx Express
Shipping with Post NL
Shipping with Rhenus
Shipping with TNT
Shipping with UPS
Shipping with GLS
Shipping with Red je Pakketje