Pakketradar

Een overzicht en een vooruitzicht van de levertijden

In onze Pakketradar zal je iedere maandagochtend twee nieuwe overzichten vinden. Eén waarin we je laten zien hoe de levertijden zich over de weken van 2020 hebben ontwikkeld. Een tweede waarin we een voorspelling doen over de gemiddelde levertijden van de komende week. Zo weet jij hoe het zit met de drukte bij de vervoerders. Weten hoe je hier het beste op anticipeert? Maak een afspraak met één van onze experts, die geeft je het gepaste advies.

Of het druk is? Nou, énorm! De laatste paar weken gaat het in de media heel veel over de pakketdrukte. Samengevat is het verhaal eigenlijk simpel: het online aankoopgedrag van mensen is het afgelopen jaar enorm gestegen, zo erg dat vervoerders moeite hebben om alle bestellingen op tijd te bezorgen. De boodschap is dan ook om alles zo snel mogelijk te bestellen. Houd er rekening mee dat de kans bestaat dat ook dan je bestelling niet op tijd komt.

Grafiek 1: Gemiddelde levertijden in 2020

In de grafiek hieronder zie je het verloop van de levertijden* van afgeleverde zendingen in 2020.

*Levertijd is de tijd vanaf de eerste scan van het verzendlabel bij de vervoerder tot aan de afleverscan (dus wanneer het pakket door de ontvanger in ontvangst is genomen).

Aan deze data kunnen geen rechten worden ontleend.

Nieuw record voor gemiddelde levertijden in week 49

Vorige week lieten we je zien dat de gemiddelde levertijd van week 49 op 4,7 werkdagen stond. Aangezien er nog 5,7 procent onderweg was, was onze verwachting dat de levertijd nog verder omhoog zou lopen. Uiteindelijke eindigde de gemiddelde levertijd van week 49 op 5,1 werkdagen, een record voor 2020. 

Na deze extreem drukke week, dalen we in week 50 en 51 weer terug naar lagere levertijden. In week 50 zien we een gemiddelde levertijd van 2,9 dagen. Deze is dus nog iets opgelopen in vergelijking met vorige week (2,6 werkdagen). Van die week is nu nog 1 procent onderweg. De gemiddelde levertijd van week 51 staat nu op 2,4 werkdagen, met nog 8,12 procent van de pakketten onderweg.

Grafiek 2: Voorspelling levertijden week 53

In de grafiek hieronder zie je voorspelling van de gemiddelde levertijden* die we in week 53 verwachten. We voorspellen het moment van pick-up tot aan de levering, en dat binnen Nederland.

*Levertijd is de tijd vanaf de eerste scan van het verzendlabel bij de vervoerder tot aan de afleverscan (dus wanneer het pakket door de ontvanger in ontvangst is genomen).

Aan deze data kunnen geen rechten worden ontleend.

Richting einde van de week oplopende levertijden

Na de drukte rond de kerstperiode, keert de rust nu weer een beetje terug. Richting het einde van de week zien we wel dat de levertijden weer toenemen. Dit heeft te maken met Oud en Nieuw. Aanstaande donderdag werken alle vervoerders (die meegenomen zijn in deze analyse) met een aangepast planning. 

De laatste pick-ups zijn in de middag, waardoor bestellingen die daarna worden klaargelegd, niet worden opgehaald. DPD haalt geen zendingen op 31 december op. Zendingen die op donderdag 31 december wel opgehaald worden, zullen zaterdag 2 januari en maandag 4 januari geleverd worden. 

Vrijdag 1 januari zijn de vervoerders gesloten, vandaar dat deze dag ook niet te zien is, aangezien er dan niks wordt opgehaald. Hier vind je meer info over de aangepaste planning.

Verantwoording analyse

Voor de grafieken ‘Gemiddelde levertijden in 2020’ kijken we naar de werkdagen tussen de pick-up en levering van iedere service (welke services we hebben meegenomen, lees je hieronder). Voor de grafiek ‘Voorspelling levertijden week 53’ kijken we naar de hele week. Voor B2C-zendingen wordt zaterdag als werkdag meegerekend, behalve voor zendingen van GLS. Voor zakelijke ontvangers gaan we ervan uit dat er geen zendingen worden afgeleverd op zaterdag. Zowel particuliere als zakelijke zendingen zijn meegenomen in deze analyses. Vorige week lieten verschillende parcelshop weten dat ze sluiten. Dit heeft geen invloed op onze analyses, aangezien pakketten met bestemming parcelshop of pakketten die uiteindelijk bij een parcelshop geleverd worden, niet in onze berekeningen zitten. De grafieken zijn enkel gebaseerd op zendingen binnen Nederland. 

Om de data te voorspellen, is gebruik gemaakt van een tijdreeksanalyse (time series statistical modeling).

De grafieken zijn gebaseerd op zendingen bij de grootste Nederlandse vervoerders. De volgende services zijn hierin meegenomen:

  • DHL Europlus Benelux
  • DHL FOR YOU
  • DHL Parcel Connect
  • DPD Classic
  • DPD Home
  • DPD Parcelletter
  • GLS Business Parcel
  • GLS Euro Business Parcel
  • PostNL
  • PostNL Brievenbus pakket

Altijd op de hoogte van de laatste Wuunder-ontwikkelingen en logistieke trends? Volg ons op social media!