Hoe lang duurt een pakket verzenden in Nederland?

Een pakket verzenden binnen Nederland duurt soms langzamer dan je denkt. Er zijn twee belangrijke aspecten bij de totale tijd tussen ophalen en afleveren: de ophaal- en de leversnelheid.

Snelheid van ophalen

Bij het boeken van een zending is de snelheid van ophalen erg belangrijk. 

 • Dezelfde dag ophalen: de meeste Express vervoerders zoals TNT/FedEx, DHL Express en UPS halen nog dezelfde dag op. Dit is afhankelijk van de locatie waar de zending moet worden opgehaald. Zit deze locatie dicht bij een sorteercentrum? Dan kun je tot ver in de middag boeken en wordt de zending direct opgehaald. Dit uiterste moment van boeken wordt de cut-of tijd genoemd.
 • Volgende werkdag ophalen: wanneer je de cut-of tijd niet haalt, wordt de zending pas de volgende werkdag opgehaald. Dit betekent dat er bovenop de looptijd nog een extra dag komt. Pakket vervoerders zoals DPD, DHL eCommerce en GLS halen vaak pas de volgende werkdag op. Bij een dagelijkse haalrit is dit natuurlijk niet het geval.
 • Zelf wegbrengen naar een parcelshop: pakketvervoerders hebben ook parcelshops waar de zending naartoe kan worden gebracht. Er zijn maar weinig express vervoerders waar je de zending via een parcelshop kunt versturen. Check goed in de parcelshop of de zendingen die dag al zijn opgehaald door de vervoerder. Dit voorkomt teleurstellingen. Vaak worden zendingen door Express vervoerders al vroeg opgehaald, omdat particulieren vaker zendingen via een parcelshop versturen. DPD heeft vaak een hele vroege ophaling. PostNL kent wat latere afhaaltijden welke afhankelijk zijn van het soort pakketshop. Als je te laat bent, is het soms mogelijk om op een sorteercentrum de zending af te leveren. Meestal is dit echter niet toegestaan, zoals bij TNT/FedEx.
Snelheid van leveren

De snelheid van leveren wordt vaak gemeten vanaf het moment van ophalen. Er zijn diverse snelheden mogelijk:

 • De volgende werkdag: Express vervoerders leveren binnen Nederland met hun snelste product (vaak Express genoemd) al op de volgende werkdag. Erg handig als je niet dagelijks een ophaling hebt. Het Economy product is goedkoper maar kent vaak een iets langere looptijd. Soms dien je binnen Nederland de Express-optie verplicht te gebruiken voor bijvoorbeeld het versturen van een document. De kwaliteit van de Nederlandse pakketvervoerders, zoals DHL eCommerce, DPD en GLS zijn echter hoog. Zo’n 95 procent wordt buiten de piekperiode op tijd afgeleverd en tegen lagere tarieven dan Express vervoerders. Deze laatste halen een iets hogere next day afleverkwaliteit.
 • Dezelfde dag: dit is mogelijk via een same day vervoerder zoals DHL Vandaag of Trunkers en natuurlijk via een directe koerier. Dit is een chauffeur die de zending bij de verzender ophaalt en rechtstreeks, zonder gebruik te maken van een sorteercentrum, naar de ontvanger brengt. Deze service is vergelijkbaar met zelf in de auto stappen. Hier lees je meer over same day delivery.
 • Later dan de volgende werkdag: In Nederland zijn er weinig tot geen vervoerders die later leveren. Binnen de postale netwerken zie je dat dit wel wordt aangeboden. Hier gaat de zending vaak eerst naar een centraal sorteercentrum en vandaar naar een lokale partij die de post binnen enkele werkdagen gaat leveren.
Tips
 • Wil je weten welke vervoerders er in Nederland zijn en welke zendingen je het beste via welke vervoerder kunt versturen? Lees dan hier de blog over Nederlandse pakketvervoerders.
 • De waddeneilanden zijn vaak uitgesloten van de snelle services en veroorzaken in veel gevallen een out of area toeslag.
 • Vervoerders kennen vaak tijd opties zoals afleveren voor 9 uur of 12 uur. Handig als je de zending nodig hebt voor een line-stopper. Daarnaast kennen de meeste vervoerder een priority-optie die vaak goedkoper is en inhoudt dat jouw pakket voorrang krijgt. Dit heeft echter minder garanties dan de tijd opties. 
 • Pakketvervoerders hebben vaak ook Express zendingen. Hiermee worden normaliter pakketzendingen bedoelt met een tijd optie. 
 • Sommige vervoerders zoals DPD verwachten dat je voor DPD Express de verpakking voorziet van Express tape. Zorg dus dat je dit op voorraad hebt als je deze verzendservice wil gebruiken.
Zendingen volgen

Inhoud

Activeer je account binnen enkele minuten en start direct met slimmer verzenden.