Hoe lang duurt een pakket verzenden naar het buitenland?

Zendingen internationaal versturen is vrijwel net zo gemakkelijk als binnen Nederland. We noemen dit ook wel ‘cross border’ verzenden. Vooral binnen de Europese Unie is verzenden eenvoudig. Buiten de Europese Unie komt er iets meer bij kijken vanwege de douane voorwaarden waar je zending aan moet voldoen. Lees hier meer in onze blog over pakketten versturen naar het buitenland. Er zijn twee belangrijke aspecten bij de totale tijd tussen ophalen en afleveren; namelijk de ophaal- en de leversnelheid.

 

Snelheid van ophalen

Bij het boeken van een zending is de snelheid van ophalen erg belangrijk. 

 

 • Dezelfde dag ophalen: de meeste Express vervoerders zoals TNT/FedEx, DHL Express en UPS halen nog dezelfde dag op. Dit is afhankelijk van de locatie waar de zending moet worden opgehaald. Zit deze locatie dicht bij een sorteercentrum? Dan kun je tot ver in de middag boeken en wordt de zending direct opgehaald. Dit uiterste moment van boeken wordt de cut-of tijd genoemd.

 

 • Volgende werkdag ophalen: wanneer je de cut-of tijd niet haalt, wordt de zending pas de volgende werkdag opgehaald. Dit betekent dat er bovenop de looptijd nog een extra dag komt.

 

 • Zelf wegbrengen naar een parcelshop: vervoerders zoals UPS hebben ook parcelshops waar de zending naartoe kan worden gebracht. Check goed in de parcelshop of de zendingen die dag al zijn opgehaald door de vervoerder. Dit voorkomt teleurstellingen. Vaak worden zendingen door vervoerders al vroeg opgehaald, omdat particulieren vaker zendingen via een parcelshop versturen. Als je te laat bent, is het soms mogelijk om op een sorteercentrum de zending af te leveren. Meestal is dit echter niet toegestaan, zoals bij TNT/FedEx.
Snelheid van leveren

De snelheid van leveren wordt vaak gemeten vanaf het moment van ophalen. Er zijn diverse snelheden mogelijk:

 • De volgende werkdag: Express vervoerders leveren binnen Europa met hun snelste product (vaak Express genoemd) al op de volgende werkdag in de grotere steden. Het Economy product is goedkoper, maar kent een iets langere looptijd. Buiten de grotere steden is Express vaak niet mogelijk en is alleen Economy mogelijk. 

De netwerken van de verschillende vervoerders verschillen per land. De ene vervoerder kan vaak sneller leveren dan de andere vervoerder buiten de grotere steden. Denk aan vervoerders als DHL Express, UPS en TNT/FedEx. 

Let op dat DHL Express een hele andere vervoerder is dan DHL eCommerce. DHL Express is zoals de naam al zegt een Express vervoerder en DHL eCommerce een pakket vervoerder die cross border langzamer is.

 • Dezelfde dag: dit is vaak alleen mogelijk met een directe koerier. Dit is een chauffeur die de zending bij de verzender ophaalt en rechtstreeks, zonder gebruik te maken van een sorteercentrum, naar de ontvanger brengt. Deze service is vergelijkbaar met zelf in de auto stappen.
 • Later dan de volgende werkdag: dit zijn vaak de Economy services van de Express vervoerders. Check altijd of een pakketvervoerder zoals DHL eCommerce, DPD en GLS niet dezelfde snelheid biedt tegen geringere tarieven. De pakket netwerken proberen zendingen snel, maar tegen lagere kosten dan de Express vervoerders af te leveren. Hierdoor gebruiken ze vaker een vrachtwagen dan een vliegtuig.
 • Veel langzamer: kies je voor een postale vervoerde? Dan is je zending vaak één of meerdere weken onderweg. Vaak is dit de goedkoopste oplossing als snelheid geen vereiste is. In Nederland bieden bijvoorbeeld PostNL en Asendia deze service. 
Tips
 • Een douane proces is bij een non-EU zending een stap die niet te beïnvloeden is. Staat je zending vast, dan staat deze vast totdat deze is gecontroleerd. Zorg altijd voor correct papierwerk waardoor je een vertraging voorkomt. Een steekproef gewijze controle is echter niet te voorkomen. In sommige landen zorgt de douane voor enorme vertraging, zoals bijvoorbeeld Brazilië. Stem af met onze Solutions specialisten als je een zending hebt die superspoed heeft. Een onboard koerier is wellicht ook een optie.
 • Vervoerders kennen vaak tijd opties zoals afleveren voor 9 uur of 12 uur. Handig als je de zending nodig hebt voor een line-stopper. Daarnaast kennen de meeste vervoerder een priority-optie die vaak goedkoper is en inhoudt dat jouw pakket voorrang krijgt. Dit heeft echter minder garanties dan de tijd opties. 
 • Pakketvervoerders hebben vaak ook Express zendingen. Hiermee worden normaliter pakketzendingen bedoelt met een tijd optie. 
 • Sommige vervoerders zoals DPD verwachten dat je voor DPD Express de verpakking voorziet van Express tape. Zorg dus dat je dit op voorraad hebt als je deze verzendservice wil gebruiken.
 • Wil je meer tips over internationaal verzenden? Lees dan hier onze blog over verzenden naar het buitenland.
Zendingen volgen

Inhoud