Hoe kies je een vervoerder?

Hoe weet je nou welke vervoerder je moet kiezen met de enorme keuze aan aanbieders die allemaal hun eigen specialiteit hebben? Wij zetten de diverse criteria op een rij waarmee je je vervoerder kunt kiezen:

Netwerk
De vervoerder heeft bijvoorbeeld veel chauffeurs in Nederland of België, maar geen netwerk in andere landen in Europa. Vaak werken transportbedrijven samen met andere transportbedrijven. PostNL heeft bijvoorbeeld wel een eigen netwerk in België, maar maakt in Frankrijk gebruik van een partner. Bij de overdracht tussen de vervoerder en de partner ontstaat een extra communicatie schakel indien er iets niet goed gaat. De vervoerder kan dan vaak zelf geen antwoord geven op de status van een zending en moet die opvragen bij de partner. Hierdoor ontstaat er sneller ruis.

Snelheid van afleveren

Een pakket dat snel naar de andere kant van de wereld moet, kan het beste met een Express netwerk worden verzonden. Een pakketvervoerder kan er namelijk diverse weken over doen. De looptijd van een zending is natuurlijk erg belangrijk als de ontvanger de zending snel wilt hebben. Over de mogelijke keuzes tussen tussen Sameday, Nextday, een directe koerier, supersnelle gecombineerde bezorging, flitsbezorging of bezorging in een pakketshop lees je hier meer.

Afmetingen en gewichten

Elke vervoerder heeft een voorkeur voor bepaalde afmeting en gewicht van een pakket. Vaak worden er toeslagen gehanteerd voor pakketten die buiten de ideale afmeting van de vervoerder vallen. Meestal hebben deze toeslagen te maken met de lengte van het pakket, het gewicht van het pakket of de verzendvolumes. Om toeslagen te voorkomen is het slim om een vervoerder te kiezen waar de specificaties van jouw zending binnen de standaarden.

Naast een maximaal volume kennen veel vervoerders ook een maximale gordelomvang. De gordelomvang wordt berekend door het volgende bij elkaar op te tellen: 

1 x de lengte van het pakket (cm) + 2 x de breedte van het pakket (cm) + 2x de hoogte van het pakket (cm)

Express vervoerders kennen daarnaast het begrip actueel en volumegewicht. Het actuele gewicht is het gewogen of gemeten gewicht. Oftewel het gewicht als je de zending op een weegschaal zet. Het volumegewicht is ontstaan doordat het transport van bijvoorbeeld een kg veren in een enorm groot pakket, voor de vervoerder duurder is dan een baksteen van een kg in een klein pakket. Je berekent het volumegewicht als volgt:

lengte van het pakket (cm) x breedte van het pakket (cm) x gewicht (kg) van het pakket ÷ volumegewichtdeler. 

Deze volumegewichtdeler is vaak per vervoerder en service anders. Een verpakking van 80 x 50 x 35 met een volumegewichtdeler van 5000 heeft bijvoorbeeld een volumegewicht van 28 kg.

Meestal hanteert de vervoerder het zwaarste gewicht. Dus als het volumegewicht 28 kg is en het gemeten gewicht 20 kg is, brengt de vervoerder 28 kg in rekening. 

Aantal zendingen naar zelfde adres

Er zijn diverse vervoerders die korting geven als je meerdere zendingen tegelijkertijd laat afleveren bij dezelfde ontvanger. Meestal moet je deze zendingen op hetzelfde moment boeken. Er zijn echter vervoerders zoals DHL eCommerce die financiële consolidatie aanbieden. Zolang je maar op dezelfde dag boekt en hetzelfde referentie nummer gebruikt, geven zij je voor DHL Europlus extra korting.

Haalrit

Veel vervoerders halen een minimum aantal zendingen gratis of tegen extra kosten bij jou op. Pakketvervoerders halen een incidentele zending meestal op de volgende werkdag op. Express vervoerders vaak op dezelfde dag. Het tijdstip tot wanneer je een zending dezelfde dag kunt ophalen verschilt per locatie. Hoe verder je van een sorteercentrum af zit, hoe eerder je de zending moet aanmelden. 

Profiteer extra
Keuzemogelijkheden voor de ontvanger

Diverse vervoerders geven ontvangers de mogelijkheid om de afleverdatum of locatie te beïnvloeden. Hiervoor stuurt de vervoerder een mail naar de ontvanger met daarin het aflevermoment. Wanneer dit niet schikt, kan de ontvanger voor aflevering op een andere dag kiezen, aflevering bij een parcelshop, bij een geselecteerde buur of bij een aangewezen locatie zoals een schuurtje of onder een carport. Het aanbieden van keuze verkleint de kans dat een pakket retour wordt gezonden en er dus extra kosten volgen. 

Zakelijke- of particuliere ontvangers

Je denkt er wellicht niet over na, maar er is een groot verschil tussen leveren bij een zakelijke klant die altijd aanwezig is en een particulier die vaak niet thuis is. Wanneer je verstuurt naar een particulier is het belangrijk om na te denken wat er gaat gebeuren als deze niet thuis is. Komt de vervoerder de zending nog een keer aanbieden of moet de ontvanger naar een pakketpunt? Indien een vervoerder weinig pakketpunten heeft, moet de ontvanger ver rijden om zijn pakket in ontvangst te nemen. Kies je een vervoerder met weinig pakketpunten in het land van ontvangst, is dit vaak een reden dat de zending retour wordt gezonden. Ook zijn er vervoerders die zich specialiseren in afleveren bij particulieren of zakelijke klanten.

Groen

Er zijn veel verschillen tussen vervoerders met betrekking tot CO2 neutraal bezorgen. Zo worden door sommige vervoerders bomen geplant of wordt de uitstoot via emissie compensatie afgekocht. Vrijwel elke vervoerder streeft ernaar om zijn vloot voertuigen te vervangen door elektrische of LNG voertuigen. Uit onderzoek door Wuunder blijkt dat 4 op de 5 mensen het niet erg vindt om een dag langer op de bestelling te wachten wanneer het dan op een milieuvriendelijke manier wordt bezorgd.

Retourmogelijkheden

Pakketten worden vaak retour gezonden en vaak realiseren verzenders zich niet dat dit niet via een lokale parcelshop kan. Als een zending te groot of te zwaar is voor een parcelshop kan de zending niet met dezelfde vervoerder retour. Via Express vervoerders is wereldwijd ophaling mogelijk, maar dat is vaak een stuk duurder. Wuunder gebruikt onder andere lokale vervoerders waardoor deze extra kosten vaak worden voorkomen.

Onze experts helpen je graag om de juiste keuze te maken. Via verzendregels kunnen we onze software zo configureren dat je altijd de juiste service en vervoerder kiest waarbij we rekening houden met bovenstaande punten. Zo kunnen we natuurlijk ook instellen dat je altijd kiest voor de laagste tarieven!

Zendingen volgen

Inhoud

Activeer je account binnen enkele minuten en start met slimmer verzenden.