Hoe herstelt de logistiek zich als Corona voorbij is?

Voorzichtige blik in de toekomst...

Hoewel de toekomst onzeker en onduidelijk is, kunnen we natuurlijk wel alvast spieken hoe het herstel van de logistieke ketens in andere landen gaat. Ook is het goed om te kijken naar de kansen en lessen die we kunnen leren uit deze periode. ‘Never waste a good crisis.’ Hoe kunnen we ons het beste voorbereiden op de nabije toekomst? En wat zien we gebeuren bij andere landen die nu bezig zijn met hun herstel?

Je leest het in dit artikel

De wederopbouw in China

China probeert langzaam de normale routine van de dag weer op te pakken, en stiekem gaat dat best goed! Dit blijkt uit een  onderzoek van het (o.a.) logistieke adviesbureau Buck Consultants International onder 200 productie-, e-commercebedrijven en logistieke dienstverleners. Hier komt naar voren dat tweederde van de bedrijven al presteren op 80% van hun capaciteit, waarbij bijna 60% van de bedrijven zelfs aangeeft dat hun logistieke upstream alweer op volle toeren draait. 

Voor veel ondervraagde Chinese bedrijven was de crisis een goede aanleiding en kans om hun supply chain eens goed onder handen te nemen. Deze moest sterker, meer data gedreven en vooral minder afhankelijk. Het digitaliseren van de supply chain is daarbij bij uitstek de hoogste prioriteit van de ondervraagden. Volgens Patrick Haex, managing partner van BCI, is het daarom belangrijk om al de verschillende data samen te brengen in één data gedreven ‘control tower’. Deze zou het overzicht moeten hebben over alle inkomende zendingen, uitgaande orders en van beiden de bijbehorende afleverdata kunnen monitoren. Door met deze data te gaan werken kan ‘proactief worden ingegrepen’, aldus Heax. De behoefte aan deze control tower lijkt groot.

Data, data en nog meer data

Een logisch gevolg van het data gedreven werken is de mogelijkheid om te kunnen bijsturen op de zichtbare data. Zo is de afhankelijkheid van logistieke partners ook voor bedrijven in China een bottleneck gebleken. Door zendingen te spreiden over diverse onderdelen in de supply chain met verschillende vervoerders, kan het risico worden uitgesmeerd over meerdere factoren. Uit de data van de control tower zou dan moeten blijken welke keuzes beter presteren, maar ook op welke ontwikkelingen of ervaringen geanticipeerd kan worden in de toekomst. Door deze data gedreven manier van werken kunnen er, in het geval van een volgende crisis, betere en slimmere keuzes worden gemaakt.

 

 

Wuunder kan helpen

Uit dit onderzoek is ook gebleken dat 90% van de ondervraagde bedrijven de risico’s in hun logistieke processen willen verminderen. Precies dat is waar we de afgelopen tijd al hard mee aan de gang zijn geweest. Zo proberen we de control tower te zijn waar BCI over spreekt.  Wuunder volgt pro-actief al je zendingen en houden we elke zending van ophaling tot aflevering nauwkeurig voor je in de gaten. Wanneer er ergens in het verzendproces wat misgaat zoals vertragingen, een door de ontvanger onjuist ingevuld adres of wanneer een zending niet is opgehaald nemen we direct contact op met de vervoerder om dit op te lossen. Dat deze Control Tower service normaal alleen door vervoerders wordt gegeven aan hele grote ondernemingen zoals Apple of Coca Cola, bewijst wel hoe bijzonder deze is. Voor ontvangers is het de ultieme service waardoor wij spreken van “Warm ontvangen”.

Deze service is gratis beschikbaar wanneer je gebruikmaakt van de voordelige vervoerscontracten van Wuunder. Natuurlijk is het ook mogelijk om deze service te activeren op je eigen vervoerscontract.

Merk je dat het voor je onderneming ook de hoogste tijd wordt om die supply chain en het bijbehorende logistieke proces te verbeteren? Neem dan gerust contact met ons op! We ontdekken graag, samen met jou, hoe we je het beste kunnen helpen.