Logistieke initiatieven tijdens corona

samen sterk tijdens corona

De coronacrisis houdt Nederland en de rest van de wereld volledig in zijn greep. Tijdens de crisis gebeuren er allemaal bizarre dingen, wat invloed heeft op ons dagelijkse leven. Sommige sectoren in de logistiek liggen volledig of grotendeels stil, andere hebben het drukker dan ooit doordat ze hun producten online verkopen aan particulieren. Al met al kunnen we stellen dat je als bedrijf in tijden van de crisis afhankelijk bent van het product wat je verkoopt en waar het naartoe getransporteerd moet worden. Toch leveren crisissen vaak ook nieuwe, leuke of inspirerende initiatieven op. We hebben er een paar op een rijtje gezet die volgens ons wel wat extra aandacht verdienen.

Heb jij nog mooie initiatieven gezien? Laat het ons vooral weten, dan voegen we ze toe aan het lijstje!

Logistics valley helpt!

‘De coronacrisis raakt alle logistieke ondernemers in Gelderland. Positief of negatief’.

Vanuit deze gedachte hebben ze een initiatief opgezet. Sommige bedrijven vallen stil, krijgen te maken met een overschot aan personeel, lege opslagruimtes en zitten met de handen in het haar, terwijl anderen juist overuren draaien om zowel alle bestellingen als het transport daarvan rond te krijgen. Logistics Valley heeft daarom vraag en aanbod met elkaar verbonden. 

Hierdoor kunnen vervoerders of warehouses ingezet worden voor andere bedrijven en kunnen werknemers die genoodzaakt thuis zijn komen te zitten voor andere bedrijven ritten gaan rijden. Zo worden niet operationele bedrijven weer operationeel en kunnen de bedrijven die wel wat extra handjes kunnen gebruiken goed geholpen worden door professioneel en goed opgeleid personeel. 

sierteelsector samen tegen eenzaamheid bij ouderen

De sierteeltsector organiseerde op Goede Vrijdag een landelijke actie tegen eenzaamheid bij ouderen. Een groot aantal partijen uit de sierteeltsector gingen op deze dag de grote (logistieke) uitdaging aan om 150.000 boeketten te bezorgen aan bewoners in verzorgingstehuizen en cliënten in de thuiszorg. Hoewel de sierteeltsector het in tijden van de crisis ontzettend zwaar heeft, lieten ze zich hierin niet tegenhouden. Op 10 april vertrokken ruim 100 vrachtwagens vol goede moed om bij meer dan 1000 adressen bloemen te bezorgen. Verschillende transporteurs in de sierteelt sloegen de handen in één om dit initiatief te realiseren. Naar schatting van het TLN heeft de sierteelt op dit moment een omzetdaling van 80%. Dat ze zich hiervoor inzetten maakt het daarom des te indrukwekkender, vanuit hier een diepe buiging! 

Het initiatief van Red je Pakketje sluit hier naadloos op aan, zij hebben samen met een groep vrijwilligers het online platform Red je Boeketje opgezet. Het idee is om de bloemen die nu massaal worden weggegooid te redden en te versturen naar mensen in verzorgingstehuizen. De verzending wordt uitgevoerd door horecamedewerkers die tijdelijk geen werk hebben. 

Thuisleverconcept: puppy

Op 23 april is in Dronten het Pop-up, Pick-up and Home Delivery concept gestart. Dit initiatief is voor consumenten die liever niet meer de straat op kunnen of willen. Het TNO ontwikkelde daarom een thuisleverconcept genaamd PUPPY. Met dit concept kunnen gebruikers bij verschillende winkels bestellingen plaatsen, die vervoerders vervolgens ophalen en afleveren bij een lokaal ‘sorteercentrum’ waar deze bestellingen per gebruiker uiteindelijk worden samengevoegd. Gebruikers kunnen daar dan één pakket ophalen met daarin al hun bestellingen, of kunnen ervoor kiezen om deze thuis te laten bezorgen. Hierdoor hoeven ze niet meer het hele dorp af om alle boodschappen te verzamelen, maar wordt dit al voor hun gedaan. Dit biedt niet alleen kansen voor lokale ondernemers, maar ook voor vervoerders en consumenten.

meldpunt logistiek zwolle

Dit initiatief is van Logistiek Netwerk Regio Zwolle en is in het leven geroepen met Port of Zwolle. Het doel van Meldpunt Logistiek is om vraag en aanbod voor personeel te koppelen. Daarnaast kan het meldpunt ook meedenken wanneer er lastige situaties of knelpunten ontstaan. Port of Zwolle heeft een unieke positie omdat zij veel contact hebben met de grote zeehavens als Rotterdam, Amsterdam en Antwerpen. Meldpunt Logistiek richt zich voornamelijk op de bevoorrading van zorginstellingen, voedsel en brandstofvoorzieningen. Met dit initiatief willen zij de vitale keten ondersteunen. 

goed voorbeeld
doet volgen!

Natuurlijk konden wij ook niet achterblijven!
Op 2 april heeft Wuunder haar systeem gratis beschikbaar gesteld voor ondernemers die hun omzet zien dalen door de crisis. Met dit initiatief kunnen lokale winkels hun winkel omtoveren tot een magazijn. Hierdoor kunnen winkeliers hun bestellingen eenvoudig inpakken met de pakbonnen van ons systeem en kunnen ze door het automatisch printen van verzendlabels heel gemakkelijk het overzicht bewaren van wat er in welke doos zit. Met één simpele druk op de knop worden alle bestellingen opgehaald door een vervoerder, of kan de winkelier ervoor kiezen om zijn eigen auto of bakfiets vol te laden om de bestelling zelf door de buurt te bezorgen. Op deze manier hopen wij ook bij de dragen aan de continuïteit van ondernemers.

Afbeelding met Wuunder logo en slogan

smaakt het naar meer?

VNO-NCW, de grootste werkgeversorganisatie in Nederland, heeft een rubriek in het leven geroepen waarin zij allerlei initiatieven en oplossingen van bedrijven en instanties een podium bieden. Ook ons intitiatief staat erin! 

Bekijk de rubriek voor meer nieuwe, mooie of inspirerende initiatieven.