maak van je winkel een magazijn: vijf handige tips

eerste hulp bij het inrichten van een logistiek proces

Deze tijden vragen om grote veranderingen. Sinds de uitbraak van het virus verkiezen consumenten massaal het online shoppen boven het winkelen in een fysieke winkel. Voor ondernemers die een groot deel van hun omzet via fysieke locaties realiseren, verkeren in zwaar weer. Om zich door deze crisis heen te worstelen, is het digitaal verkopen van producten nu de beste optie. Maar dat klinkt allemaal makkelijker gezegd dan gedaan, want hoe weet je nu hoe een logistiek proces op gang moet brengen zonder magazijn, ervaring of kennis? Co-founder van Wuunder, Jeroen Gehlen, geeft op RetailTrends vijf concrete tips voor het uitrollen van een fysiek logistiek systeem. 

 

in 5 tips van winkel naar magazijn

‘Kansen krijgen, kansen pakken’.

De gevolgen van de crisis zijn overal voelbaar. Het brengt veel uitdagingen met zich mee en voor sommige retailers zal het water aan de lippen staan. Toch is dit tegelijkertijd hét perfecte moment om als winkelier te laten zien dat je multichannel bent. Met deze vijf tips lukt dat iedereen!

 
Stap1
 

speel geen lopende band op de toonbank

Zie je winkelproces en het inpakproces als twee losse onderdelen en maak hierin strikt onderscheidt. Maak een picklijst – dit is een lijst van alles wat besteld is – print deze uit en zorg dat je tijdens het productieproces alle orders die je die dag wilt versturen in pakketten apart houdt. Voor het printen van picklijsten, overdrachtslijsten, pakbonnen en verzendlabels hebben we diverse oplossingen.

 
Stap2
 

pak in van groot naar klein

Alle orders apart gehouden? Dan start nu het inpakproces. Om zo efficiënt mogelijk met je werkruimte om te gaan, is het slim om te beginnen bij het inpakken van grote orders. Doe vervolgens de orders waarvoor je maar één handeling hoeft te verrichten en ga pas op het laatst aan de slag met de ingewikkelde bestellingen. Voor deze orders is het essentieel dat alles op grijpafstand ligt, waardoor je dus meer ruimte nodig hebt. Uiteraard kunnen we je niet alleen helpen bij het inpakken, maar ook bij het verzamelen en het gereedmaken van zendingen helpen.

 
Stap3
 

sla een efficiencyslag

Efficiëntie is het belangrijkste onderdeel van het logistieke proces. Om dit te vergroten, is het slim om te werken met picklijsten per route. Het kan namelijk voorkomen dat niet alle zendingen in je bestelbusje passen waardoor je alle zendingen niet in één keer kunt rondbrengen. Daarom raden we aan om het productie- en inpakproces per bezorgronde uit te voeren. Dit scheelt je niet alleen ruimte, maar geeft je ook meer overzicht. Daarnaast hebben we nog diverse andere oplossingen om je gehele proces van het verzamelen, verpakken en printen van verzendlabels te versnellen.

 
Stap4
 

één team, iedereen één taak

Het is verstandig om winkel- en logistiek personeel niet te mengen. Voor de meeste winkeliers is deze periode niet het moment om nieuw personeel aan te nemen, dus verdeel de taken binnen het huidige personeelsbestand. Wanneer iedereen binnen het logistieke proces een eigen taak heeft, zul je merken dat het veel sneller gaat dan in plaats van dat iedere dag een nieuwe kracht met de taak aan de slag gaat. Wuunder kan je op verschillende gebieden helpen zodat je écht zorgeloos kunt versturen.

 
Stap5
 

bezorgproces op maat

Tot slot is het van belang dat je kijkt naar welke bezorgmanier het beste bij jou en je product past. Ieder product is namelijk anders en vereist een bezorgproces die daar naadloos op aansluit. Grijp niet direct naar grote postbedrijven wanneer de meeste bestellingen lokaal gedaan worden, maar ga op zoek naar een koerier. Met ons brede aanbod aan transportmogelijkheden zit er altijd wel een oplossing tussen die bij je past. 

Icoon: Wuunder logo

samen op ontdekkingstocht?

Vliegen de worstcasescenario’s je na het lezen van het artikel al om de horen? Absoluut niet nodig! We helpen je graag om deze tips in je onderneming te implementeren en zo ook van jouw winkel een een magazijn te maken. Neem vrijblijvend contact met ons, dan gaan we samen ontdekken hoe we je onderneming het beste kunnen helpen.