Duurzaamheid in de logistiek: het nieuwe normaal?

Tijd voor toekomstgerichte keuzes

Uitstelgedrag: vrijwel iedereen heeft er last van. De menselijke neiging om meer belang te hechten aan het heden dan aan de toekomst, waardoor we keer op keer de lastige veranderingen voor ons uitschuiven. Eerlijk is eerlijk, er is altijd wel een excuus om die moeilijke klus naar morgen te verplaatsen, niet te sporten of even niet aan het welzijn van onze planeet te denken. Eerder schreven we al over het belang van de ‘last mile’, wat door de uitbraak van het virus wellicht nog een grotere noodzaak heeft gekregen. De crisis is namelijk zo’n moment waarbij we ons niet meer kunnen verschuilen achter dit uitstelgedrag: het dwingt onszelf om fundamentele vragen te stellen en dingen te veranderen. Bijvoorbeeld: duurzaamheid in de logistiek!

VERDUURZAMING MINDER HOOG OP DE AGENDA?

Het is logisch dat veel bedrijven in tijden van crisis duurzaamheid in de logistiek verschuiven naar de achtergrond. Toch blijkt dit allesbehalve realiteit te zijn: 67 procent van de Nederlandse bedrijven ziet geen verschil in hun duurzaamheidsinspanningen. Sterker nog, 80 procent ziet door de crisis juist kansen voor duurzaam ondernemen. Dit blijkt uit een onderzoek dat MVO Nederland heeft uitgevoerd onder zzp-, mkb- en grote bedrijven uit haar netwerk. Deze organisatie wil samen met dit netwerk van partners innoveren en implementeren om de nieuwe economie te bereiken. Klimaatneutraal, circulair en inclusief; met eerlijk tekens. In dit onderzoek komt naar voren dat het bewustzijn dat het anders moet bij veel bedrijven groeit en dat ze de crisis zien als kans om van duurzaam ondernemen de standaard te maken.

CO2 UITSTOOT DRASTISCH VERMINDEREN: een grote opgave

Inmiddels hebben we stapels onderzoeken die aantonen dat we de grenzen van onze planeet iedere keer weer overschrijden.  Dat er iets moet gebeuren staat als een paal boven water, wát we willen bereiken ook: de CO2 uitstoot drastisch verminderen. Op basis van het Klimaatakkoord van 2015 heeft het Nederlandse regeerakkoord in 2017 twee doelen bepaald. 50 procent reductie van CO2-gassen in 2030 en zelfs C02-neutraliteit in 2050. Een grote opgave waar alle sectoren aan bij moeten dragen. Met name voor de sector transport en logistiek ligt de lat extreem hoog.  Zij spelen een cruciale rol bij het terugdringen van CO2-uitstoot.

Ondanks alle in de afgelopen jaren genomen maatregelen om de duurzaamheid in de logistiek te verbeteren, is de CO2-uitstoot alleen maar wereldwijd toegenomen. In tegenstelling tot andere sectoren die juist wel grote stappen hebben gezet, ligt er dus een grote verantwoordelijkheid op onze sector. Transport en Logistiek Nederland (TLN) heeft om de doelstelling ‘CO2-uitstoot in 2030 halveren ten opzichte van 2015’ te behalen, een duurzaamheidsvisie gevormd waarbinnen zij zich richten op de onderstaande drie doelen.

 

een doel zonder plan is slechts een wens

GEEN UITSTOOT IN DE BINNENSTEDEN

TLN heeft het streven dat alle nieuwe vrachtauto’s die in Nederlandse binnensteden rijden vanaf 2025 niet meer beschikken over een uitlaat. Met andere woorden: elektrische vrachtauto’s en bestelbusjes met enkel een accu of waterstoftank. Voor bestaande voertuigen maken ze een uitzondering, deze krijgen afhankelijk van het bouwjaar tot 2030 toegang tot de binnensteden.

LAGE UITSTOOT IN DE BUITENSTEDEN

Doordat de actieradius van de huidige voertuigen nog te laag is, is volledig elektrisch rijden op de lange afstanden voorlopig nog niet mogelijk. Daarom is voo nu het doel dat voertuigen buiten de steden zo weinig mogelijk CO2 uitstoten. Om dit te realiseren, is het ontzettend belangrijk dat er duurzame biobrandstoffen beschikbaar worden gesteld voor de transportsector.

MINDER KILOMETERS RIJDEN

Het laatste doel draait puur en alleen om meer efficiëntie in de gehele logistieke keten. Hiermee wordt bedoeld dat vervoerders hun bedrijfsprocessen afstemmen met zowel de verzenders als de ontvangers van de producten die ze vervoerder. Daarmee wil TLN ervoor zorgen dat vrachtauto’s voller worden beladen om te voorkomen dat meerdere vrachtauto’s dezelfde rit maken. Het rekensommetje is simpel: als vrachtauto’s minder kilometers rijden, stoten ze ook minder CO2 uit.

wuunder kan helpen!

Ben je binnen je eigen onderneming op zoek naar oplossingen om je logistieke proces te verduurzamen? Grote kans dat we je kunnen helpen! Binnen ons aanbod van ruim 300 aangesloten vervoerders, werken we met diverse vervoerders die CO2 neutraal transport aanbieden zoals DPD of vervoerders als Red je Pakketje die hard aan de werk zijn om elektrisch te gaan rijden. Ook hebben we veel samenwerkingen met first- en last-mile-experts, waarbij we zendingen van meerdere vervoerders samenvoegen zodat het aantal ritten in de stad fors worden verminderd. Ook zetten we ons in voor volledig CO2 vriendelijk transport en maken we in de meeste steden gebruik van fietskoeriers.

meer weten?

Wil je meer weten over onze duurzame mogelijkheden of ben je een koerier die zich graag wil aansluiten aan ons netwerk? Waar wacht je nog op! Neem geheel vrijblijvend contact met ons op.