Eenvoudig PrestaShop koppelen

Met behulp van de volgende informatie kun je eenvoudig PrestaShop koppelen en direct aan de slag met het verzenden van je producten via Wuunder. Met een druk op de knop kun je documenten, pakketten en pallets versturen met de meest geschikte vervoerder. Wil je eerst nog meer informatie ontvangen? Lees dan hier verder of bekijk de Frequently asked questions over Prestashop. 

Icoon: PrestaShop
prestashop shippingmodule
 • De PrestaShop module is geschikt voor versie 1.6 & 1.7. Werk je met een andere versie of lukt het koppelen niet? Neem dan even contact op met onze customer service.
 • Wuunder kent een test en productie omgeving zodat je de werking van je shop goed kunt testen voordat je live gaat. Meld je aan via deze link.
 • Zie je verbetermogelijkheden dan kun je ons die laten weten via GitHub.
 • Maak een back-up van je webshop en download de Prestashop plug-in via de Prestashop addons marketplace.
 • Ga naar je PrestaShop dashboard en klik aan de linkerkant van het scherm op “Modules and Services”. Selecteer daarna “Add a new module” aan de rechterkant en bovenzijde van je scherm.
 • Kies daarna “Choose a file” en navigeer naar de locatie waar je de Wuunder shipping module hebt opgeslagen. Click daarna om de module te uploaden. Je ziet nu dat de “module was succesfully downloaded”.
 • Zoek nu de Wuunder shipping module en click op “Install”.

Prestashop configuratie

Nu je de PrestaShop shippingmodule hebt geïnstalleerd, dien je deze nog te configureren. Volg hiervoor de volgende simpelen stappen:

 Stap 1 –  In je PrestaShop dashboard, klik je aan de linkerkant van het scherm op “Modules and Services”.
PrestaShop modules en services

Stap 2 – Scroll vervolgens een klein beetje naar beneden tot het kopje “Modules list” ziet. Daar zie je een zoekbalk, vul hier “Wuunder” in. Zodra je dit gedaan hebt,  krijg je direct de Wuunder plugin te zien. Klik achter de plugin op “Configure”.

PrestaShop wuunder

Stap 3 – Als je niet van plan bent om te gaan testen, kies dan “Uit” bij het veld “Testmode”. In het veld “Live API Key” vul je de productie API key in en in het veld “Test API Key” vul je de staging API key in die je van Wuunder hebt gekregen. Heb je nog geen API Key ontvangen? Stuur dan even een e-mail.

Stap 4 – Vul zodra dit gelukt is je bedrijfsgegevens aan.

 • Geef de bedrijfsnaam en het adres op waar de zendingen moeten worden opgehaald door de vervoerder(s). De gegevens die je hier invult worden zichtbaar op het verzendlabel.Hierdoor weet de chauffeur van de vervoerder waar de zendingen moeten worden opgehaald en afgeleverd (retouren).
 • Het e-mailadres dat je hier gebruikt ontvangt ook alle labels die je maakt. Dit kan bijvoorbeeld het e-mailadres zijn van het warehouse dat de zendingen gereed maakt.
 • Selecteer welke status je aan een order wilt geven nadat je een verzendlabel hebt gemaakt. In het voorbeeld kiezen we bijvoorbeeld voor ‘afgeleverd’.
 • Nadat je een zending hebt geboekt bij Wuunder updaten we automatisch de status van je order in Prestashop. Je kunt de status na boeking zelf bepalen via het drop-down menu “Bestelling status na boeken”. Meestal kiezen shops voor de status “Verzonden”.
PrestaShop Wuunder settings

Stap 5 –  Als je de klant de mogelijkheid wilt geven om zendingen direct naar een parcelshop te sturen dan zet je bij “Set carriers for parcelshop locator” de vervoerders die je wilt gebruiken. Schrijf de vervoerders achter elkaar en verbind ze met een komma: “PostNL,DHL_Parcel,DPD”. Kijk hier voor de schrijfwijze van de vervoerders. Klanten kunnen dan de dichtstbijzijnde parcelshop kiezen waar ze de zending laten afleveren. In de check-out tonen we niet alleen de locatie maar ook de openingstijden. Wel zo gemakkelijk!

Stap 6  – Via de dropdown achter “Wuunder filter: #1 Vervoerder” kun je selecteren welke opties je in de check-out aan je klant geeft. Je kiest bijvoorbeeld voor de parcelshop locator, zelf ophalen op jou eigen locatie of een vervoerder.

Stap 7 –  Bij “Wuunder filter: Filter” kun je vervolgens ook services vastleggen. Wil je weten welke services je kunt gebruiken? Klik dan op deze link.

Stap 8 – Als alle gegevens zijn aangepast klik je rechtsonder in het scherm op “Save”.

Stap 9 – De plugin is nu geconfigureerd! Ga nu naar je shop en test of alles nog goed werkt. PrestaShop is een open source platform waardoor het soms kan voorkomen dat de plug-in conflicteert met reeds geïnstalleerde plug-ins. Heb je de andere plug-ins niet nodig dan kun je deze het beste verwijderen.

Let op!
Onze plug-in is gemaakt aan de hand van de standaard check-outpagina van de webshop-omgeving. Hierdoor kan het voorkomen dat wanneer er veranderingen worden gemaakt en/of een plug-in gebruikt wordt voor de check-out, onze plug-in niet meer goed functioneert. Houd hier dus rekening mee als de standaard check-outpagina is aangepast of een hele andere wordt gebruikt.

Laat je klant een zending rechtstreeks naar een parcelshop sturen

Stap 1 –  In je PrestaShop dashboard, ga je aan de linkerkant van het scherm op “Shipping” staan en klik op je “Carriers”.

PrestaShop carriers

Stap 2 – Klik vervolgens in de kolom “Free Shipping” achter “Wuunder parcelshop” op het rood kruisje om deze aan te zetten.

PrestaShop carrier overzicht

Stap 3 – Tadaaa! Dit is hoe de parcelshop picker er uit ziet in de checkout!

PrestaShop parcelshop locator

Orders versturen via prestashop

Stap 1 – Op je PrestaShop dashboard, ga je met je muis op “Shipping” staan en selecteer je “Wuunder”.

PrestaShop carriers

Stap 2 – Klik achter een order op het groene icoon onder “Acties”. Je kunt alleen verzendlabels genereren voor zendingen die je aanmaakt nadat je de plug-in hebt geïnstalleerd. Verstuur alle oude bestellingen door opnieuw een order aan te maken in PrestaShop of boek ze via MyWuunder of de Wuunder browser of de mobiele app (IOS & Android) of de Google Chrome extensie. Als je de module nog aan het testen bent dan lees je hier meer over de test omgevingen.

Teamleader order overzicht

Stap 3 – Hierna controleren we je opgestuurde gegevens en kun je de zending boeken. Lees hier meer.

Stap 4 – Daarna kom je weer terug in het orderoverzicht van Prestashop.

Stap 5 – Hierna kun je vanuit je shop het verzendlabel direct printen. Wil je meer informatie over het snel printen van je verzendlabels of het printen van een verzendlabel door het scannen van een pakbon? Klik dan hier. Een zending retour sturen? Dat kan heel eenvoudig. Lees meer via deze link.

Stap 6 – Door te klikken op het groene Track & trace icoon in het orderoverzicht van Prestashop kun je de zending daarna ook volgen. In MyWuunder kun je gemakkelijk de laatste status zien van iedere zending en kun je mogelijke issues snel achterhalen.

Inhoud handleiding